Apple Skærmtid kan bruges til forældrekontrol, men er det en god løsning?

Apple Skærmtid er en funktion, der giver dig mulighed for at overvåge og styre, hvor meget tid du eller dine børn bruger på apps, hjemmesider og mere. 

Ved dette værktøj kan du som forælder få hjælp til at træffe mere informerede beslutninger om dine børns skærmtid og du kan sætte grænser, hvis det er nødvendigt. Vi vil nu kigge lidt nærmere på fordele og ulemper ved at bruge Apple Skærmtid. For er det en god idé for forældre at bruge dette værktøj?

Fordele ved Apple Skærmtid

Der findes flere fordele ved at bruge værktøjet Apple Skærmtid. Nogle af dem er som følger:
 • Du får en overvågning af tid tilbragt foran skærmen. Apple Skærmtid giver nemlig dig som forælder mulighed for at se, hvor meget tid dine børn bruger på deres enheder, hvilke apps og hjemmesider de besøger, og hvor ofte de tager deres enheder i brug.
 • Apple Skærmtid kan hjælpe dig som forælder med at få et bedre overblik over dine børns digitale vaner og du kan derved træffe informerede beslutninger om, hvordan de skal styre deres skærmtid.
 • Du kan sætte grænser for app-brug. For med Apple Skærmtid kan du sætte tidsgrænser for både bestemte app-kategorier og for brugen af individuelle apps.
 • Apple Skærmtid kan hjælpe dig med at begrænse tiden, dine børn bruger på underholdning og sociale medier. Dette kan være med til at fremme en mere afbalanceret brug af børnenes Apple enheder.
 • Du får mulighed for at planlægge skærmtidsfri perioder. For med Apple Skærmtid får du mulighed for at planlægge "downtime" perioder, hvor adgangen til apps og meddelelser blokeres på børnenes enheder. Dette kan for eksempel være meget nyttigt for at sikre, at børnene har tid væk fra skærmen under måltider eller lige før sengetid.
 • Du får mulighed for at styre kommunikationen. Med Apple Skærmtid kan du som forælder vælge at styre, hvem dine børn kan kommunikere med, og begrænse adgangen til bestemte kontakter, hvis du finder det nødvendigt. Dette kan hjælpe med at beskytte børnene mod potentielle online trusler og sikre, at de kun kommunikerer med godkendte kontakter.

Ulemper ved Apple Skærmtid

Lige som der findes en række fordele ved at bruge værktøjet Apple Skærmtid, findes der også en række ulemper. Nogle af ulemperne er som følger:
 • Der kan ske potentiel invasion af privatlivets fred. Nogle børn og teenagere kan føle, at deres privatliv krænkes, når deres forældre overvåger deres skærmtid og app-brug. Det er derfor vigtigt at du som forælder finder en balance mellem at beskytte dine børn, men også samtidig at respektere deres privatliv.
 • Indførelsen af Apple Skærmtid kan skabe konflikter. Hvis du som forælder pludselig vælger at indføre skærmtidsgrænser og restriktioner kan det føre til konflikter mellem dig som forælder og dine børn. Faren for konflikt er specielt stor, hvis dine børnene føler, at de bliver uretfærdigt begrænset i deres adgang til deres enheder.
Sammenfattende kan det siges, at Apple Skærmtid et nyttigt værktøj for forældre, der ønsker at overvåge og styre deres børns skærmtid og app-brug. Selvom der er nogle ulemper, som potentielle konflikter og privatlivsbekymringer, kan fordelene ved at bruge Apple Skærmtid hjælpe dig som forælder med at sikre, at dine børn bruger deres Apple enheder på en sund og sikker måde.

De fleste ulemper ved brugen af Apple Skærmtid kan relateres til konflikter mellem børn og voksne. Men mange af disse konflikter kan enten helt undgås eller i hvert fald trappes væsentligt ned, hvis du vælger at være tydelig i din udmelding omkring, hvorfor og hvordan Apple Skærmtid skal brugs. 

Apple Skærmtid til børn

Der er selvfølgelig forskel på, om du vil bruge Apple Skærmtid overfor et barn på 3 år eller overfor en teenager. Derfor bør du både overveje, hvordan du vil bruge Apple Skærmtid, men også hvordan du vil introducere dit barn for, at dette værktøj nu bliver taget i brug. Det yngre barn kan du eventuelt blot vælge at fortælle, at den aktuelle iPad eller iPhone nu har en begrænsning på tiden og så lade det blive ved den simple forklaring. 
 
Hvis du står overfor at skulle bruge Apple Skærmtid overfor et ældre barn eller en teenager, bør du overveje, om du ikke kan undgå potentielle konflikter ved at tage en mere dybdegående snak med barnet. Du bør overveje at forklare, hvorfor du vælger at indføre brugen af Apple Skærmtid samt være åben omkring, hvilke begrænsninger du eventuelt vælger at indføre. Ved at tage en åben snak omkring emnet, kan du måske undgå at eventuelle konflikter bliver kørt op til noget meget større end de behøver at være.

Sådan slås Apple Skærmtid til på iPhone, iPad eller iPod touch

Hvis du gerne vil bruge Apple Skærmtid, kan du nemt slå det til på både din egen eller dit barns Apple enhed. Hvis du har en iPhone, iPad eller iPod touch, skal du blot gøre følgende, for at få Apple Skærmtid aktiveret:
 1. Gå til Indstillinger 
 2. Vælg Skærmtid
 3. Tryk på Slå Skærmtid til, og tryk derefter på indstillingen igen.
 4. Vælg Dette er min [enhed] eller Dette er mit barns [enhed]
Nu er Apple Skærmtid slået til på enheden.

Lås Apple Skærmtid med en kode

Hvis du vælger at bruge Apple Skærmtid på dit barns enhed, kan du med fordel vælge at oprette en specifik kode til at låse indstillingerne,. På den måde kan du sikre, at det kun er dig, der kan ændre på indstillingerne i Skærmtid. Det er en god idé at du vælger en anden kode end den, du bruger til at låse enheden op med. For denne kode kan hurtigt blive afluret, når du låser enheden op for dit barn.

Vil du gerne ændre eller slå adgangskoden fra på dit barns enhed, kan du gøre det på følgende måde:
 1. Gå til Indstillinger 
 2. Vælg Skærmtid og trykke på barnets navn
 3. Tryk derefter på Skift kode til Skærmtid 
 4. Herefter skal du godkende med Face ID, Touch ID eller din enheds kode
Nu har du oprette en specifik kode til Skærmtid. Det er også her du kan vælge at slå koden til Skærmtid fra igen, hvis du fortryder.

Overlistet af dine børn på Apple Skærmtid

Selvom Apple Skærmtid er et rigtig godt værktøj til forældrekontrol, så er de fleste børn snedige og hurtige til at lære. Derfor er der nogle "huller" i Apple Skærmtid, som de sikkert hurtigt finder. Dem skal du være opmærksomme på, hvis du gerne vil have en mere effektiv styring af dine børns vaner på iPhone, iPad og iPod touch.

Afsendelse af beskeder via Siri

Apple Skærmtid giver dig mulighed for at sætte grænser for appen Beskeder. Det kan du bruge til at styre, hvilke kontakter dine børn må skrive sammen med. Men dit barn finder sikkert på et tidspunkt ud af, at de kan omgå denne blokering ved at bede Siri om at sende beskeder. For via iMessage og en Wi-Fi-forbindelse kan dit barn både sende beskeder, fotos og videoer. Dette omgår behovet for at bruge appen Beskeder og derved er den grænse, som du har valgt at implementere, ubrugelig. Heldigvis kan du godt sætte en stopper for dette. Du skal blot gøre følgende:
 1. Gå til Indhold 
 2. Vælg privatlivsbegrænsninger 
 3. Vælg tilladte apps og deaktiverer Siri & Diktering
Nu kan dit barn ikke længere diktere en besked til Siri og sende den.

Se optagede videoer

Det kan være, at du har pålagt begrænsninger på YouTube-appen. Men det forhindre ikke dine børn i at optage et YouTube-klip – med lyd – ved at bruge skærmoptagelsesfunktionen, mens de har tilladelse til at bruge YouTube. Herefter har de så adgang til at se den optagede video i appen Fotos lige så tit de har lyst. Det underminere jo hele idéen med at sætte en begrænsning på, hvor meget tid dine børn må bruge på at se klip via YouTube-appen.

Men der er også en løsning på dette problem. For du kan vælge at deaktivere skærmoptagelsesfunktionen helt. Det gør du på følgende måde:
 1. Gå til Indhold 
 2. Vælg privatlivsbegrænsninger
 3. Herefter vælges indholdsbegrænsninger
 4. Vælg Game Center for at deaktivere muligheden for at skærmoptage
Nu kan dit barn ikke længere bruge skærmoptagelsesfunktionen på Apple enheden.

Sletning og geninstallation af apps

Hvis du via Apple Skærmtid har valgt at slå begrænsninger til på visse apps, kan dit barn kan ikke slå disse begrænsninger fra igen. Men der findes en nem måde, hvorpå de kan slippe helt af med dem. For hvis de vælger at slette en app og derefter geninstallere den vil de eventuelle begrænsninger, du har indført, ikke gælde mere.

Dette kan du heldigvis også undgå. Du skal blot gøre følgende:
 1. Gå til Indhold 
 2. Vælg anonymitet 
 3. Herefter vælges iTunes & App Store-køb
 4. Her deaktiver muligheden for at installere og slette apps (eller endda foretage køb i apps)
Nu vil dit barn ikke længere have mulighed for at installere apps på Apple enheden.