Asus håndholdte spillekonsol ROG Ally, tager kampen op mod Steam Deck. 


Asus præsenterer deres udgave af en håndhold spillekonsol, ROG Ally. De vil gerne tage kampen op mod primært Valves Steam Deck. Vi kigger her nærmere på forskellene mellem de to håndholdt spillekonsoller.

Asus ROG Ally

Asus vil gøre deres indtog på markedet for håndholdte spillekonsoller med deres ROG Ally. "ROG" er en forkortelse for "Republic of Gamers". Asus har brugt undermærket ROG siden 2006 og mange af dets bedste spilprodukter er relateret til dette mærke, hvilket navnet også indikerer. Derfor kommer det nok heller ikke som den største overraskelse, at deres nye håndholdte enhed til gaming bliver døbt ROG.

Det forventes, at der vil komme flere modeller af ROG Ally lige som vi også har set det med Steam Deck. Men overordnet set kan siges, at du får en håndholdt spillekonsol med en 7-tommer skærm med en opløsning på 1920 x 1080 og kan nå 500 nits lysstyrke. Modsat den sorte Steam Deck, har Asus ROG Ally et slående helt hvidt design. De forreste ventilationsåbninger er strategisk placeret nær bunden og ser ud til at pege mod skærmen, hvilket er en fin touch. Asus ROG Ally forventes at have den dobbelte ydeevne af Steam Deck, hvilket gør den til en mere kraftfuld mulighed for spillere. 

Asus er meget klar i deres vision omkring den nye håndholdte ROG Ally, for de vil nemlig "omdefinere håndholdt spil." Tiden må vise, om dette udsagn kommer til at holde stik, men det er en meget spændende vision.

ROG Ally vs. Steam Deck

ROG Ally vs. Steam Deck

Da Valves Steam Deck kom frem, tog den smarte håndholdte spillekonsol, der kan spille Windows spil hele markedet med storm. Men nu vil Asus spille den populære Steam Deck af banen med deres fortolkning af en håndholdt spillekontol, der efter deres eget udsagn vil give os en forbedret spiloplevelse, som ikke tidligere er set. Da de to 

En af fordelene ved at vælge Asus ROG Ally frem for Steam Deck er dens kompatibilitet med forskellige spilleplatforme. Enheden kører på Windows 11 og er fuldt ud kompatibel med Steam, EA App, Epic Games, Xbox Game Pass, Ubisoft Connect, Battle.net og mere. Rent faktisk ligger der i kortene, at den bør være bedre end Steam Deck til at spille selv Steam spil. Det hænger sammen med, at Steam Decks operativsystem SteamOS 3.0 kun tillader Steam Deck at spille Steam spil, der er kompatible med Steam Deck. ROG Ally vil ikke give dig samme begrænsning i spiludvalgte - hverken fra Steam eget spilbibliotek, men du vil heller ikke være begrænset til Steam spil. Mange Steam Deck ejere har valgt at løse dette problem ved at "hacke" enheden, for at kunne tilføje ikke-Steam-spil til dit Steam-bibliotek. Hvis vi sammenligner med Asus ROG Ally, vil du her ikke have behov for at lave nogle krumspring, for at kunne spille et meget større udvalg af spil. Du vil nemlig kunne spille alle disse spil med det samme du pakker enheden ud af kassen.

Selvom det ikke officielt er bekræftet endnu, så tyder meget på, at Asus ROD Ally også vil udkomme med stor lagerplads. Der florerer rygter om, at den vil være på 512GB, hvilket svarer til den største model indenfor Steam Deck, både fås med 64GB, 256GB og endelig 512GB lagerplads.

Asus ROG Ally har en 7-tommer 1080p 120Hz-skærm og en kraftfuld brugerdefineret Zen 4-baseret AMD APU. Steam Deck byder også på en 7-tommer skærm, men det er med 800p og 60Hz. Så der vil være en mærkbar forskel, for ROG Ally spillekonsollens højere opløsning og opdateringshastighed vil virkelig gøre en forskel, når du spiller intensive spil.

Asus hævder også, at deres håndholdte ROG Ally vil byde på dobbelt så stor ydeevne, når du sammenligner den med konkurrenten Steam Deck, hvor sidstnævnte topper på 15W, mens ROG Ally kan nå 35W. 

ROG Ally vil være en lille smule mindre i både længde og højde end Steam Deck, men den vil til gengæld være mærkbart slankere. For ROG Ally vil kun være en halv tomme dyb sammenlignet med Steam Decks 1,9 tommer. Om dette slankere design vil være med til at gøre ROG Ally mere behagelig at spille på i længere tid vil tiden vise. Men der vil alt andet lige være mindre, du skal holde om, når du spiller.

Noget af det, der har stor betydning for en håndholdt spillekonsol er naturligvis batterilevetiden. Her oplyser Asus, at deres ROG Ally vil kunne holde strøm i op til 8 timer. Men du skal nok ikke forvente, at du kan klare 8 timers uafbrudt spil uden at du behøver at komme i nærheden af en stikkontakt. For Steam Deck lover også, at du kan få mellem 2 og 8 timers effektiv spil ud af deres spillekonsol. De fleste af os er godt klar over, at det har stor indvirkning på batteriet, hvor krævende spil, der spilles samt hvor meget lys og lyd, der er på enheden under spil. Så det er nok mere realistisk at forvente, at du med ROG Ally får under 8 timers spiltid på batteriet.

Udgivelsesdato for ROG Ally

Asus har endnu ikke lanceret deres håndholdte spillekonsol ROG Ally, men de har givet os en dato. Heldigvis skal du ikke vente længe, hvis du gerne vil have fingerene i den. For det er allerede 11. maj, at ROG Ally vil blive lanceret over hele verden.

Skal jeg købe ROG Ally fremfor Steam Deck?

Asus ROG Ally er en ny gaming håndholdt, der er indstillet til at konkurrere med Steam Deck. Derfor er det meget relevant at sammenligne disse to, hvis du vil købe en håndholdt spillekonsol. Den hele store fordel ved Asus ROG Ally er, at du har et meget større udvalg af spil at vælge imellem, da Asus ikke har valgt at binde enheden til nogen specifik spiltjeneste, men i stedet kan køre mange forskellige gaming platforme. Dette er her, hvor Asus ROG Ally er klart foran på points i forhold til konkurrenten Steam Deck.

Hvis vi kigger på det rent designmæssige, så har ROG Ally et udseende, der ligner meget både Nintendo Switch og Steam Deck. Du får nemlig to analoge sticks, en D-pad og fire frontknapper. Asus ROG Ally har også to knapper på bagsiden, hvilket er to færre end Steam Deck, men dobbelt så mange som Switch.

Prisen på ROG Ally er endnu ikke offentliggjort, men Asus hævder, at det vil være "konkurrencedygtigt prissat". Desværre er der mange, der spår om, at prisen vil være i den høje ende og at enheden vil komme til at koste betydeligt mere end en Steam Deck. 

Samlet set ligner ROG Ally en lovende konkurrent til Steam Deck med potentielt bedre specifikationer og et lignende design. Men da vi endnu ikke kender prisen, er det svært at komme med et bud på, om Asus ROG Ally er et bedre køb end Steam Deck.