Er du en flittig gæst ved stikkontakten? Så prøv vores strømbesparende tips til bærbar og MacBook for at forlænge batteritiden.

Batteritiden på en bærbar computer er en af de vigtigste faktorer at overveje, når du køber en ny bærbar. Det er også en af de mest frustrerende faktorer, hvis du er på farten og batteriet løber tør. Derfor vil vi give dig 10 uundværlige tips og tricks til, hvordan du kan få mest muligt ud af dit batteri og forlænge batteritiden på din bærbare Windows PC eller MacBook.

Bærbare med lang batteritid

Du kan komme rigtig langt ved at følge vores nedenstående tips omkring forlængelse af batteritiden på din bærbare computer. Men vil du virkelig have presset meget arbejde ud af din bærbare, når du er på farten, er det vigtigt, at du allerede fra start har investeret i en model, der holder batteritiden rigtig godt. For der er ikke meget hentet ved at følge diverse strømsparetips, hvis din bærbarre alligevel kun kan holde strøm i et par timer. Hvis du gerne vil kende status på dit batteri på din Windows bærbare, har vi tidligere skrevet om, hvordan du laver en batterirapport.

Heldigvis er de moderen bærbare computere blevet betydeligt mere effektive og er blevet bedre til at holde på strømmen end tidligere modeller. Mange modeller kan holde strøm i op til 8 timer eller mere på blot en enkelt opladning. Hvis du har behov for bedre batteri end dette, får du ved mange ultrabærbare ofte et batteri, der kan holde computeren ved strøm i over 14 timer ad gangen.

Påvirkning af batteritiden

Selvom producenterne er gode til at opgive tal for, hvor lang tid en bærbar computer kan holde strøm, er dette ofte kun i den ideelle verden at dette tal holder. For det er mere reglen end undtagelsen, at vi må acceptere en lidt lavere batteritid end det fra producenten opgivne tal.

For der er mange faktorer, der spiller ind, når det kommer til ydeevnen på din bærbares batteri. Nogle udefrakommende påvirkninger som eksempelvis temperaturen i de rum, hvor du arbejder, kan være svært at gøre noget ved. Men der er også andre ting, der spiller ind på batteritiden, som du nemt kan gøre noget ved. Det er eksempelvis dine indstillinger på computeren og hvor mange apps, du bruger ad gangen. 

Vi vil herunder kigge lidt nærmere på 10 måde, hvorpå du med en meget lille indsats kan få mest muligt ud af din bærbare computers batteri.

Tip nr. 1: Bruger du en PC, så anvend Windows Performance Management Tool

Har du en PC med Windows, kan du med fordel kigge på at forbedre batterilevetiden ved at indstille din bærbare computers ydeevne. Dette gøres nemt i det indbyggede værktøj Windows Performance Management Tool. 

Hvis du har Windows 11 på din PC, skal du gøre følgende:
 1. Åbn appen Indstillinger 
 2. Herefter vælges System 
 3. Vælg punktet strøm og batteri 
 4. Nu kan du indstille strømtilstand på din bærbare
Alt efter hvilken producent, der har bygget din computer, vil indstillingsmulighederne måske hedde noget forskelligt. Men generelt kan siges følgende:
 • Bedste ydeevne giver dig en tilstand, hvor din computer yder optimalt. Det vil naturligvis påvirke driftstiden på batteriets driftstid, da din computer vælge ydeevne fremfor strømbesparing. I denne tilstand vil Windows ikke forhindre nogle apps, i at forbruge meget strøm.
 • Bedre ydeevne (det vil ofte være denne, din computer anbefaler) giver dig en tilstand, hvor Windows begrænser nogle af ressourcerne til baggrundsapps. Men effektivitet bliver stadig prioriteret frem for strømbesparing.
 • Bedre batteri giver dig en tilstand, hvor længere batterilevetid bliver prioriteret højere end standardindstillingerne i tidligere versioner af Windows.
 • Batterisparetilstand giver dig en tilstand, hvor batterilevetid prioriteres meget højt. Det vil sige, at Windows reducerer skærmens lysstyrke med 30 %, samtidig forhindrer Windows Update-downloads og der stoppes blandt andet for synkroniseringen af Mail-appen. De fleste baggrundsapps vil også blive afbrudt i denne tilstand.
Du kan ved at anvende Windows Performance Management Tool selv vælge, hvor højt du vil vægte batterilevetiden den pågældende dag. Dit behov behøver nemlig ikke nødvendigvis at være ens fra dag til dag. Derfor kan du få meget ud af at vælge at bruge denne indstillingsmulighed, når du er på farten eller blot ikke er i nærheden af en stikkontakt.

Tip nr. 2: Bruger du en MacBook, så anvend macOS-batteriindstillinger

Har du en Mac computer, kan du også vælge at kigge på at forbedre batterilevetiden ved at indstille ydeevnen. For ligesom ved en Windows computer, findes der nemlig også et indbygget værktøj, til at styre dette på din Mac. Nyere Mac computer giver dig nemlig mulighed for at justere på både batteri- og strømindstillingerne. 

Hvis du har opdateret din Mac til macOS Monterey eller nyere version, skal du gøre følgende:
 1. Klik på Apple-menuen
 2. Vælg Systemindstillinger
 3. Herefter skal du klikke på Batteri
 4. Her kan du se din batteristatus, batteriets sundhed og indstillingsmuligheder for batteriet
Det er under dette punkt, du kan justere på indstillingerne for både batterisparetilstand og slumretilstand for at forlænge batteritiden på din Mac.
Hvis du vil have mere detaljerede oplysninger om dit batteri, kan du vælge at klikke på systemrapport i bunden af vinduet. 

Hvis du gerne vil forlænge batterilevetiden på din Mac, skal du sørge for, at afkrydsningsfeltet "Dæmp skærmen lidt, når der bruges batteristrøm" er markeret, og at "Aktivér Power Nap, mens der bruges batteristrøm" ikke er markeret. For hvis Power Nap er aktiveret, og din MacBook er på vågeblus, vågner maskinen nu og da for automatisk at søge efter opdateringer. Dette vil dræne en del på dit batteri. 

På de nyere modeller af bærbare MacBook Pro computere justeres skærmens lysstyrke automatisk til 75 %, lige så snart du vælger at tage stikket til computeren ud af stikkontakten, hvis du har slået "Dæmp skærmen lidt, når der bruges batteristrøm" til.

Alt afhængig af hvilken model din Mac er samt hvilken version af macOS du bruger, kan du muligvis finde flere indstillingsmuligheder i vinduet Energibesparelse. Nogle Mac modeller har også en energitilstandsindstilling, som svarer ret meget til Windows-værktøjet til styring af ydeevne, som vi har  beskrevet ovenfor. Hvis din Mac har en Energitilstand under Batteri i systemindstillinger, har du yderligere følgende muligheder, for at indstille din Mac:

 • Lav effekt er en tilstand, hvor din Mac reducer energiforbruget for at øge batteriets levetid.
 • Automatisk er en tilstand, hvor din Mac helt automatisk vil bruge en god ydeevne.
 • Høj effekt er en tilstand, hvor din Mac giver tilladelse til at øge energiforbruget for at give dig den bedst mulige ydeevnen under vedvarende arbejdsbelastninger.
Du kan derfor under dette menupunkt selv vælge, om du vil prioritere batterilevetiden på din Mac over ydeevnen. For lige som i ovenstående eksempel, behøver dit behov nemlig ikke nødvendigvis at være ens fra dag til dag. Du kan derfor selv vælge, hvad der passer bedst til dit behov på den pågældende dag, hvis du er på farten eller blot ikke er i nærheden af en stikkontakt.

Tip nr. 3: Luk overflødige apps og brug flytilstand

Hvis du ofte bruger din bærbare computer, hvor du ikke lige har adgang til en stikkontakt, kan det være en god idé at du tillægger dig nogle "gode vaner". For du kan nemt få et meget bedre batterilevetid på din bærbare computer, hvis du vænner dig til at lukke ned for apps, som du er færdig med at bruge dem. Det kan sammenlignes lidt med at have den gode vane at slukke lyset, når når du forlader et rum. Hvis du konstant går frem og tilbage mellem køkkenet og stuen, kan du sammenligne det med, at du konstant skifter mellem Google Chrome og Microsoft Word. I disse tilfælde, er det en god idé, at du holder begge sæt lys (og apps) tændt (og åbne). Men hvis du i stedet går forlader køkkenet og kun skal opholde dig i stuen, hvilket kan sammenlignes med, at du er færdig med at bruge Google Chrome og kun skal skrive i Microsoft Word, er du bedre tjent med at slukke og lukke for det, du ikke længere skal bruge.

Hvis du gerne vil have bedre batterilevetid på din bærbare computer, kan du sagtens gøre det til en vane at gøre mere end blot at lukke ned for de programmer, du er færdig med at bruge. Du kan nemlig også overveje, om der er nogle situationer, hvor du med fordel kan aktivere flytilstand i Windows eller slå Wi-Fi og Bluetooth fra i macOS. Det kan være, at du eksempelvis blot skal redigere i et dokument og derfor ikke har behov for internetadgang. Ud over at reducere distraktioner eliminerer flytilstand nemlig også en betydelig kilde til batteridræning. For ikke alene spare du på batteriet, da det ikke skal holde en internetadgang åben, men du spare også betydeligt strøm ved at baggrundsapps og andre processer, der kræver adgang til internettet, ikke længere er aktiveret. Her kan blandt andet nævnes diverse opdatereringer og push-meddelelser.

Tip nr. 4: Luk specifikke apps, der bruger meget strøm

Hvis du har flere apps og programmer, der kører på din bærbare computer på samme tid, vil du hurtigt miste en masse dyrebar strøm på dit batteri. Endvidere er der meget stor sandsynlighed for, at du slet ikke aktivt bruger alle de programmer, der i øjeblikket kører på din computer. 

Hvis du har en bærbar, der kører Windows er appen Indstillinger et godt sted at starte, hvis du vil danne dig et overblik over, hvilke strømslugere, du eventuelt har kørende på din bærbare. Hvis du bruger Windows 10, skal blot skrive "Se, hvilke apps der påvirker din batterilevetid" i dit Windows-søgefeltet. Herved får du en liste over de apps, der bruger mest strøm. 

Hvis du allerede har skriftet til Windows 11, er fremgangsmåden lidt anderledes. Du kan nemlig få adgang til denne liste, på følgende måde:
 1. Åbn appen Indstillinger
 2. Vælg herefter Batteriforbrug
 3. Derefter vælger du punktet Strøm- og batteriindstillinger
Hvis du på listen ser en app, som du sjældent bruger, kan du med fordel vælge at lukke den. Ofte kan du blive overrasket over, hvor mange apps, du har åbnet i baggrunden og glemt alt om, der rent faktisk dræner dit batteri betydeligt. Det kan være apps som Spotify eller Adobe Reader.

Men det er ikke kun apps, du selv har åbnet, der bruger løs af din strøm. For nogle apps åbner op helt automatisk, når du tænder for din bærbare computer. Hvis du gerne vil spare på batteriet, er det derfor også en god idé, at kigge lidt nærmere på disse apps. Du kan vælge at skrive "Se hvilke processer der starter automatisk, når du starter Windows" i søgefeltet. Alternativt kan du vælge at åbne Task Manager-appen. På fanen Start kan du finde en oversigt over alle de værktøjer, der selv starter op, lige så snart du starter din computer. Hvis du finder noget på listen, som hedder noget i retning af "Download Assistent" eller "Helper" er det normalt helt sikkert at deaktivere disse. For eksempel kan du sagntes vælge at deaktivere Spotify Web Helper, hvis denne starter automatisk op.

Det er ikke kun, hvis du er i besiddelse af en Windows computer, at du kan bruge dette tip. For du kan nemlig også udføre lignende program sletninger i macOS. Du skal blot gøre følgende:
 1. Åbn Apple-menuen i øverste venstre hjørne af skærmen
 2. Vælg herefter Systemindstillinger
 3. Klik på Brugere og grupper
 4. Herefter vælges fanen Log ind-emner
Her finder du en liste over de programmer, der er beregnet til automatisk at starte op og derefter køre i baggrunden, når du bruger din Mac.

Hvis du gerne vil have en liste over, hvilke programmer der dræner batteriet på din Mac mest, så er faktisk meget nemmere at finde, end du måske tror. For du kan rent faktisk få resultatet frem på din skærm ved blot et enkelt klik.

Hvis du gerne vil se, hvilke apps, der dræner dit batteri, skal du gøre følgende:
 1. I menulinjen for oven på Macs skærm finder du et batteriikon øverst til højre
 2. Klik på batteriikonet for at få vist en lille menu
 3. Tjek de apps, der er angivet under Brug af betydelig energi
Nu vil du få en list over de apps, der dræner kraftigst på din Macs batteri. Du kan herefter vælge, om der er nogle af disse apps, som du med fordel kan vælge at lukke ned for.

Tip nr. 5: Juster grafikindstillinger for at spare strømforbrug

Hvis du har en bærbar med en kraftig grafikprocessor, kan du selv være med til at indstille, om kun spil eller andre grafikintensive apps skal kunne bruge den. For du har nemlig medindflydelse på, hvilke programmer, der skal kunne trække på din kraftige grafikprocessor og hvilke, der kun skal have adgang til at bruge det mere effektive CPU-silicium til grafikbehandling. Der kan være meget strøm at spare, hvis du vælger at nogle apps og programmer, kan køre med "nedsat kraft".

For at justere indstillingerne for grafikprocessoren, skal du i Windows 11 gøre følgende:
 1. Åbn appen Indstillinger 
 2. Vælg System 
 3. Herefter vælges Skærm 
 4. Nu kan du vælge Grafikindstillinger
Under dette punkt, kan du vælge at justere, hvilken grafikprocessor hver app skal have adgang til at bruge, eller du kan lade Windows tage valget og derved beslutte, hvilken indstilling, der er bedst.

Du kan også vælge at udføre en lignende opgave, hvis du er i besiddelse af en bærbar Mac. Her skal du gøre følgende: 
 1. Åbn appen Indstillinger
 2. Vælg herefter Batteriforbrug
 3. Derefter vælger du punktet Strøm- og batteriindstillinger
 4. Sørg for at indstillingen Automatisk grafikskift er markeret
Du skal dog være opmærksom på, at Apple ikke har valgt at give dig samme form for finjusteret kontrol over hvert program, som du finder i computer med Windows 11. Derfor bliver du nødt til at stole på macOS's dømmekraft, når det kommer til, hvilken app der skal bruge hvilken grafikaccelerator.

Tip nr. 6: Optimer luftstrømmen ind og ud af din bærbare computer

Som nævnt tidligere, har temperaturen i rummet også en indflydelse på, hvor meget du kan presse ud af dit batteri på din bærbare. I forlængelse heraf, er det vigtigt at påpege, at du skal sørge for, at din bærbare ikke bliver for varm, hvilket vil fremskynde et batteris død. De største problemer omkring varme opstår, hvis din bærbare ikke kan få frisk luft. Dette opstår typisk ved en fysisk blokering af ventilationsporte og gitre. 

Du kan selv gøre noget for at optimere luftstrømmen på din bærbare computer og derved spare batteri.
 • Sørg for, at luftstrømmen ikke blokeres af en anden hård overflade, når du bruger din bærbare computer. Placer den på en flad overflade, så luften kan flyde frit.
 • Hold batteriet og computeren kølig. Varme kan ødelægge batteriet og reducere dets levetid. Sørg for, at der er fri adgang for ventilationen, og undgå at placere din bærbare computer på en pude eller dyne.
 • Rens din bærbare computer regelmæssigt for at fjerne støv og snavs, der kan blokere luftstrømmen og forårsage overophedning. Du kan bruge en komprimeret luftdåse eller en blød børste til at rense ventilationsåbningerne.
Ved at følge disse tips kan du optimere luftstrømmen på din bærbare computer og forlænge batteritiden. 

Tip nr. 7: Overvåg batteriets helbred inde fra operativsystemet

Ens for alle bærbare computere er, at deres batterier mister opladningskapacitet set over tid. I sidste ende vil de alle trænge til en udskiftning. Derfor er det altid en god idé at du løbende gør status over dit batteris helbred.

Hvis du har en Mac, kan du se, om batteriet nærmer sig slutningen af dets levetid, ved at holde Alternativtasten nede og klikke på batterisymbolet, som du finder på menulinjen. Herved får du vist batteristatus på din bærbares batteri. Hvis du får vist meddelelsen "Udskift nu" eller "Servicebatteri", fungerer batteriet sandsynligvis langt under dets oprindelige kapacitet. Derfor kan det være en god idé at overveje, om det er tid til en udskiftning af batteriet.

Vil du gerne have en mere detaljeret rapport, kan du også finde oplysninger om, hvor mange opladningscyklusser dit batteri har udholdt. Du skal blot gøre følgende:
 1. Åbn Apple-menuen i øverste venstre hjørne af skærmen
 2. Vælg herefter Systemindstillinger
 3. Vælg Batteri
Du kan nu tjekke cyklustællingsværdien og holde den op mod de nominelle maksimum på Apples liste for at vide, hvor mange flere cyklusser du har tilbage på batteriet.

Det er også muligt at få en batterirapport på en bærbar computer, der kører Windows. Du skal gøre sådan her for at lave en batterirapport på din bærbar i Windows:
 1. Skriv Kommandoprompt i Søgefeltet 
 2. Åbn Kommandoprompt
 3. Skriv kommando: cd %HOMEPATH%/Desktop
 4. Tryk Enter
 5. Skriv kommando: powercfg /batteryreport
 6. Nu kan du se følgende tekst på kommandolinien: "Battery life report saved to file path C:\Users\Microsoft\Desktop\battery-report.html"
Når du har gennemføret disse trin, ligger Batterirapporten klar på dit Skrivebord - Klik på Filen for at åbne rapporten i din browser. Når du har åbnet for batterirapporten, som er en simpel html-fil, kan det være, at du skal bruge lidt hjælp til at forstå den. Derfor har vi følgende forklaring klar til dig:
 • Battery usage: Batteriforbrugsgrafen fortæller dig, hvor hurtigt dit batteri drænes over tid
 • Recent usage: Grafen hjælper dig med at få en idé om, hvordan du bruger dit batteri og viser dine nylige computervaner
 • Battery life estimates: Grafen hjælper dig med at se designkapacitetsestimatet i forhold til din faktiske tid og viser, om det er tid til at udskifte batteriet

Tip nr. 8: Gennemgå indstillingerne for batteristyring

Ved nogle nyere bærbare computere, kan du helt automatisk overvåge batteriets opladningsmønstre og temperaturhistorik. Via software fra producenten kan disse oplysninger bruges til at justere "fuld" opladning til at forblive under 100% af batteriets kapacitet, hvis du ikke regelmæssigt bruger det. (Reduktion af antallet af opladningscyklusser kan hjælpe med at forlænge batteriets levetid.)
Det er som udgangspunkt en udmærket idé at bruge denne overvågning. Men vil du hellere deaktivere denne administrationssoftware for at sikre, at du altid oplader batteriet for at maksimere kapaciteten, kan du ofte godt ændre på indstillingerne.

Hvis du har en Mac med macOS 10.5.5 eller en nyere version, kan du ændre indstillingerne på følgende måde:
 1. Åbn Apple-menuen i øverste venstre hjørne af skærmen
 2. Vælg herefter Systemindstillinger
 3. Vælg Batteri
 4. Herefter vælges Batteritilstand
 5. Fravælg indstillingen Administrer batteriets levetid
 6. Klik på OK
Herefter vil din Mac have batteristyring aktiveret permanent.

Har du derimod en bærbar med Windows, vil det være meget forskelligt fra model til model, hvordan du skal ændre disse indstillinger. For det er næsten forskelligt fra producent til producent, hvordan de har valgt at tilgangen skal være. Som et eksempel finder du her Dells vejledning.

Tip nr. 9: Lad din bærbare computer komme med bevaringsforslag

Hvis du er indehaveren af en bærbare computer, der kører Windows 11, har du muligvis adgang til den nye energianbefalingsfunktion, som konsoliderer nogle af ovenstående råd i et enkelt scorecard. 

Hvis du gerne vil have adgang til energianbefalingsfunktion, skal du gøre følgende:  
 1. Åbn appen Indstillinger 
 2. Gå til System 
 3. Vælg Strøm og batteri 
 4. Herefter vælges Energianbefalinger
Her kan du se en liste over energisvin (for det meste relaterer dette svin sig til skærmen), og om du med succes undgår dette eller ikke. Du har mulighed for at klikke på anvende knappen ved siden af hver enkelt punkt.

Tip nr. 10: Brug en batteribackup

Endelig kan du også overveje at købe en powerbank eller anden batteribackup til din bærbare computer. Dette kan være en god løsning, hvis du ofte er på farten og derfor ikke altid har adgang til en stikkontakt. På den måde kan du altid lade din bærbare op via powerbanken, når den er ved at løbe tør.

Alt i alt er der mange måder at forlænge batteritiden på din bærbare computer. Ved at følge disse tips og tricks kan du få mest muligt ud af dit batteri og undgå at løbe tør for strøm, når du er på farten.