Så bliver instant fotografering ikke nemmere, når der skal tages et lille snap eller selfie på ferien - instax mini 12 er det perfekte feriekamera.

Konfirmationsgavelisten i 80'erne og 90'erne indeholdt en ny cykel, en Amiga 500 eller Commodre 64 og endelig et kamera.

Konfirmandens første kamera var et analog et af slagsen, hvor der typisk sad en filmrulle med 24 eller 32 billeder. Når Kamerarullen var fuld, så var det på cyklen ned til den lokale fotobutik for at få fremkaldt billederne.

Nostalgisk, men også en super upraktisk og tidskrævende måde at tage billeder på - for slet ikke at tale om den efterfølgende fremkaldelsesproces, som let kunne tage flere uger.

Fujifilm ønsker med sin instax-serie med instant kameraer at gøre analog fotografering cool igen, og det lykkes faktisk rigtig godt for dem. 

Det er nemlig superfedt at tage et hurtig snap eller selfie og printe billedet ud på kameraet på ganske få sekunder, hvorefter det kan deles med familie og venner.

Vi anmelder her instant kameraet Fujifilm instax mini 12, der kan købes i de danske butikker til 699,95 kroner fra den 16. marts.

Plusser

  • Enkel betjening
  • Kvalitetsprint
  • Hurtig print og fremkaldelse
  • Kompakt og praktisk design
  • Let at skifte film
  • Indbygget selfiespejl
  • Nærbillede-tilstand
  • God pris på film
  • Fornuftig kamerapris

Minusser

  • Isætning af batterier kan drille

Samlet bedømmelse

Instax mini 12 fra Fujifilm er storebror til instax mini 11, og det mærker man tydeligt på den bedre kamera- og billedkvalitet. Merprisen for 12'eren på et par hundrede kroner er givet rigtigt godt ud, da der efter vores mening, er tale om et bedre instant kamera til prisen. Der er faktisk ikke rigtigt noget for os at kritisere Fujifilm for med det nyeste skud på stammen i instax-serien, da den japanske kameraproducent virkelig har naglet den denne gang. Kamerabetjeningen er så simpel, at selv et barn vil kunne betjene instax mini 12-kameraet og få printet nogle flotte billeder. Designet kombineret med den perfekte formfaktor og vægt gør, at dette kamera ligger rigtig godt i hånden, så du ikke er bange for at tage det under brug til trods for den lidt glatte overflade. Billedkvaliteten er efter vores mening godkendt, men det er altid vigtigt at huske på, at et billedprint aldrig er bedre end motivet og fotografens evner.

Windows365.dk anbefaler derfor købet af dette produkt.

Unboxing

Fujifilm instax mini 12 - Unboxing

Kassen indeholder udover selve Fujifilm instax mini 12-kameraet en håndrem, 2 x tilbehør til udløserknappen, 2 x AA batterier og brugermanual.

Praktisk design og formfaktor

Fujifilm instax mini 12 er indbydende visuelt med sit lidt buttede og runde design, og kameraet er især rigtig flot i farven Lilac Purple, som er farven på vores testeksemplar.

Fujifilm instax mini 12 - Selfie Mode

Kameraet er velproportioneret og ligger rigtig godt i hånden under brug - også når der skal tages instant selfies ved hjælp af den indbyggede selfiespejl. Formfaktoren ligner på mange måder instax mini 11, og så alligevel ikke da dette instax mini 12 er mere aflang, og det giver et lidt bedre greb under brug og betjening af selve kameraet.

Fujifilm instax mini 12 kan købes i 5 forskellige farver:  Pastelblå, Mintgrøn, Blossom Pink, Lilac Purple og Clay White., så der er lidt for enhver smag at vælge imellem.

Opsætning og ibrugtagning

Det er nemt og hurtigt at komme i gang med at bruge dette instant kamera fra Fujifilm. Vi starter med at isætte de to AA-batterier ved at åbne et lille topdæksel, og denne operation med batterierne kan godt drille lidt, og det er svært at finde ud af. hvilken retning batterierne skal vende i, da diagrammet er trykt med sort på sort, så vi bruger lige lommelygten i vores mobil for at tyde tegningen i batterikassetten for at få vendt batterierne rigtigt. Herefter isætter vi filmkassetten, og det er ret enkelt, da der en gul pil på filmpakken og en tilsvarende gul pil inde i kameraet, når vi åbner bagdækslet på kameraet. Vi lukker herefter filmlågen, og trykker på udøser knappen under linsen, hvorefter vi er klar til at skyde. Hele processen er vel klaret på nogle ganske få minutter, og alle vil kunne finde ud af denne ukomplicerede operation. Husk at udtrække filmflappen, når du har isat en filmkassetten, da du eller går glip af dit første billede

Kamerabetjening

Kamerabetjening er som altid en smagssag fra person til person. Vi synes, at Fujifilm har gjort et godt stykke arbejde med at holde brugerbetjeningen af instax mini 12-kameraet helt nede på jorden. Det er enkelt og lige til at bruge kameraet fra at tage et billede til udprint, som sker automatisk, når billedet er taget. Linsen fungerer som udover selve udløserknappen, er den eneste betjeningsfunktion på kameraet. Drej for at tænde, og drej lidt mere for at gå til nærbillede-tilstand. Drej tilbage for at slukke. Du betjener altså det enkle kamera ved at dreje på kameralinsen, så bliver det ikke meget nemmere.

Fujifilm instax mini 12 - Betjening

Fujifilm introducerer med INXTAX mini 12 et nyt begreb kaldet parallaksekorrektion, som du sikkert undrer dig over, hvad det betyder. I praksis betyder det, at når du skifter til nærbillede-tilstand på kameraet, så sætter søgeren dig i midten, hvillet sådan set er rigtig fornuftigt og godt tænkt, da der kan være et spørgsmål om ganske få millimeter, der er med til at gøre et rigtig godt nærbillede.

En funktion som vi synes der er rigtig smart og værd at fremhæve ved Fujifilm instax mini 11-instant kameraet er Selfie Mode, som gør det muligt for brugeren at tage selfies af ganske god kvalitet og få det hele med på linsen. I praksis består Selfie Mode af et lille spejl, der er placeret lige over linsen, så det er nemt at tage nogle gode selfies - bare det er i selfiespejlet, så er det med på billedet.

Print af billeder og billedkvalitet

Vi skyder til en start en hel filmrulle med 10 billeder og umiddelbart efter hvert billede er skudt, så printer kameraet billedet ud, og hele processen tager vel omkring 5 til 7 sekunder sekunder, og fremkaldelsen af det endelige billede tager vel omkring 1 1/2 minutter.

instax mini 12 - Billedprint

Billederne der kommer ud er i formatet omkring kreditkortstørrelse, så de passer af gode grunde ikke i en normal billedramme, så vil derfor være mere velegnet til tegnebogen eller som en lille vedhæftning eksempelvis på et spejl. 

Når der kommer til selve billedkvaliteten udskrevet på instax mini 12-kamereaet, så er billederne skarpe og tydelige og med en lille smule undertoning af farverne, men alligevel ganske naturtro sammenlignet med de rigtige farver på motiverne, der ligger til grund for vores billeder. Sammenligner vi billedkvaliteten på Fujifilm instax mini 12 med billedkvaliteten på Fujifilm instax mini mini 11, så synes at billeder taget med mini 12 er mere bedre, og står en lille smule skarpere. 

Når det så er sagt, så kan du aldrig sammenligne kvaliteten på billederne fra et instant kamera med billedkvaliteten på en ægte fremkaldelse hos en fotobutik, da der er tale om en længere og mere omstændig proces, der altid vil give et bedre resultat end et instant billede. Fordelen ved et billede taget med Fujifilm instax mini 12 er, at det ikke tager lang tid fra du trykker på udløseren på kameraet, til du står med det færdige billede i hånden - og den hurtighed kan en normal fremkaldelsesproces slet ikke konkurrere med.

Antal billeder der kan tages med et hold batterier

Nu har vi ikke prøvet at aflade batterierne i instax mini 12, men der kan tages rigtig mange billeder med de to AA-batterier.

Skal du så købe Fujifilm instax mini 12?

Fujifilm instax mini 12 er et instant kamera, der i sin al sin enkelthed er bygget til at tage billeder og fremkalde disse hurtig. Denne grundfunktion er bestået, og samtidig er billedkvaliteten rigtig god til trods for hurtigheden i selve fremkaldelsen af billederne. Kameraet fra Fujifiln er velegnet til hurtige selfies, hvor der er behov for et øjeblikkeligt billedprint, men dette instant kamera er også særdeles velegnet til at tage med på ferien, så du kan få fremkaldt dine skud med det samme. En anden situaiton hvor instax mini 12 kommer til sin ret, er under en fest, hvor der skal tages billeder og disse skal uddeles til gæsterne med det samme som et minde. Du kan læse mere om fordelene ved at vælge et instant kamera her.

Alternativer til Fujifilm instax mini 12

Det åbenlyse alternativ til Fujifilm instax mini 12 er Fujifilm instax mini 11, der er billigere, men som ikke tager helt så gode billeder som storebroren. Er du indstillet på at bruge flere penge på et instant kamera og samtidig gerne vil have muligheden for at vælge og redigere motiverne inden udskrift, så er Fujifilm instax mini Evo et rigtig godt køb.

Der findes et instant kamera til ethvert øjeblik og behov, så vi har lavet en guide til dig, så du kan opnå det bedste køb.

Du kan læse mere om Fujifilm instax mini 12 hos Instax.dk her!

Tak til Fujifilm Danmark

Vi vil gerne takke Fujifilm og herunder Instax.dk for at stille et testeksemplar til rådighed for brug i vores anmeldelse. Instax.dk er en del af Fujifilm, og på hjemmesiden kan du købe instant-kameraer, printere, film og diverse tilbehør til instant-kameraer fra Fujifilm. Vil du gerne ud og se et Instax-kamera i en fysisk butik, før du handler, så henviser hjemmesiden også til den nærmeste forhandler ud fra din bopæl.