Hvad giver den bedste samlede oplevelse, når du skal oplade din elbil Circle K ladestander eller Tesla Supercharger?
Hvis der ikke lige står Tesla på fronten af din bil, er det ikke givet på forhånd, hvor der er det mest oplagte sted for dig at oplade din elbil.
Vi har tidligere anmeldt opladning af en non-Tesla elbil på en Supercharger station og opladning af en elbil på en Circle K ladestation.
Nu er det tid til at vi kigger på den samlede oplevelse, for at se, om vi kan finde en samlet vinder, når det kommer til opladning af din elbil.
Bedste app: Circle K
Hvis du vil bruge en app til opladning af din bil på Circle K, skal du finde Circle K Charge i enten App Store eller Google Play alt efter, hvilken smartphone du har. Hvis du vil have mulighed for at oplade din elbil ved en Tesla Supercharger station, skal du hente Tesla appen i enten App Store eller Google Play.
Både Circle K Charge og Tesla appen kan give dig mulighed for at finde frem til nærmeste ladestation, påbegynde en opladning samt give dig alle relevante oplysninger såsom pris og kWh mens du lader. Der er ikke den helt store forskel på, hvad de to apps kan.
Grunden til at vi mener, at Circle K Charge løber med sejren er, at vi endnu ikke har oplevet problemer med denne app, hvorimod appen fra Tesla har haft nogle udfald, der har gjort, at det ikke var muligt at starte en opladning.
Bedste ladehastighed: Tesla
Hvis du gerne vil have din ladning overstået på så kort tid som muligt er det værd at kigge på, hvor meget strøm de forskellige ladestandere er i stand til at levere. For du kan godt nok ikke få leveret strømmen hurtigere end din elbils batteri kan tage imod, men der er ingen grund til, at ladehastigheden fra standerens side er lavere end nødvendig.
Hvis du lader ved Circle K kan en stander levere op til 300 kW, men det er vel at mærke kun hvis der holder én bil. For ved Circle K er laderne koblet sammen, så lader 1 og 2 deler de 300 kW. Det vil sige, at hvis begge er i brug kan du kun få op til 150 kW ud af hver stander.
Oplader du din elbil ved en Tesla Supercharger vil en stander levere op til 250 kW. Her er der ingen standere, der er bygget sammen og derved skal dele om strømmen.
Derfor er det efter vores mening Tesla der løber med sejren om at have den bedste ladehastighed på deres ladestandere.
Bedste opladning: Circle K
Når du holder foran en lader ved enten Circle K eller Tesla er selve fremgangsmåden meget ens. Skal forfinde ladestanderen med din bil via det ladekabel, der allerede sidder i standeren. Herefter skal du starte din opladning via appen Circle K Charge, hvis du holder på en Circle K eller Tesla appen, hvis du holder på en Tesla Supercharger station.
Herefter er det blot at vente indtil du har fået nok strøm på din elbils batteri. Så kan du nemlig stoppe opladningen via appen for herefter at fjerne ladekablet fra din bil.
Den nok største forskel på opladning af elbiler ved Tesla og Circle K er, at de stik, du finder på en Tesla Supercharger station CCS-kompatible. Der vil sige, at alle elbiler, der bruger CCS-stik kan lade her. Hos Circle K finder du ikke alene CCS-stik, men også CHAdeMO-stik på deres opladere. Derfor kan du oplade alle elbiler ved Circle K.
Derfor må vi give sejren over bedste opladning til Circle K.
Bedste pris: Tesla
Prisen på opladning af din elbil ved en Circle K ladestander er i dag 4,88 kr. pr. kWh. Der er intet prisinterval, det vil sige, at du betaler den samme pris ligegyldigt hvad tidspunkt på dagen du vælger at oplade din bil.
Prisen på opladning af din elbil ved en Tesla Supercharger ladestander er 3,30 kr. kr. kWh - dog med undtagelse af opladning mellem kl. 16.00 og kl. 20.00. Her er prisen 4,00 kr. pr. kWh, da Tesla benytter sig af prisintervaller på deres stationer. Hvis du gerne vil lade til en lidt billigere kWh pris, kan du vælge at tegne et medlemskab til 99 kr. pr. måned. Herved bliver prisen for opladning af din elbil 2.40 kr. pr. kWh - dog med undtagelse af opladning mellem kl. 16.00 og kl. 20.00. Her er prisen 2,65 kr. pr. kWh.
Derfor må vi konstatere, at sejren på bedste pris går til Tesla.
Bedste betaling: Circle K
Både ved en Circle K ladestander og ved en Tesla ladestander, kan du betale via deres app. Hvis du oplader ved en Tesla Supercharger ladestander kan du kun betale med Tesla appen. Du skal blot sætte ladekablet i og herefter på din Tesla app vælge standernummer samt starte opladningen.
Hvis du oplader ved en Circle K ladestander og bruger Circle K Charge til at betale, er fremgangsmåden nogenlunde identisk, men du skal også godkende, at der bliver reserveret 250 kr. på dit betalingskort inden du går i gang med at lade din bil. Hvis du under opladning af din bil kommer til at overskride dette beløb vil opladningen stoppe indtil du igen godkender, at der bliver reserveret endnu 250 kr. Dette er med til at tælle ned, men Circle K hiver alligevel sejren hjem, da de også giver dig mulighed for, at du kan betale med dit betalingskort direkte ved ladestanderen.
Da vi desværre har oplevet, at Tesla appen har været ustabil og derfor har forhindret os i at lade vores elbil, bliver vi nødt til at give sejren til Circle K, da de giver os en alternativ betalingsmulighed.
Tilgængelighed: Tesla
Når vi tænker på tilgængelighed, er det både udbredelsen af tilgængelige stationer rundt omkring i landet samt også antallet af ladestandere på den enkelte station.
Der findes over 200 Circle K stationer i Danmark, men desværre er det langt fra alle, der har åbnet op for muligheden for at lade elbiler. Lie pt er der 40 Circle K stationer, hvor der også er tilknyttet ladestandere. Langt de fleste af disse stationer har mellem 2 og 4 ladestandere. Det vil sige, at selvom du har udset dig en Circle K station på din rute, hvor du kan få opladet din elbil, kan du ikke være sikker på, at der er en ledig ladestander til dig, når du har behov for det.
Circle K gør meget ud af at beskrive god ladekultur, så ingen bør holde og vente på at komme til at lade deres elbil, når den der tidligere har ladet blot ikke har fået taget sig sammen til at flytte bilen efter endt ladning. Men desværre har vi prøvet at holde og vente på en sådan "fri lader". hvor der blot har holdt en bil parkeret.
Tesla har 13 Supercharger stationer fordelt over landet. Men hvad de ikke har i antal stationer har de til gengæld i antal ladestandere på deres stationer. For det er ikke unormalt, at der er 20 ladestandere på en enkelt Supercharger station. Tesla har også indført et strafgebyr, hvis du ikke flytter din bil senest 5 minutter efter du er færdig med at lade den. Derved vil de gerne undgå, at deres ladestationer bliver brugt som parkeringspladser.
Vi må give sejren over bedst tilgængelighed til Tesla, da vi vurdere, at det er mere sikkert at satse på en Tesla Superchargerstation, hvis du vil være sikker på, at den ladestation du har udset dig til aflægge et besøg på din rute gennem landet skal være en reel mulighed for at lade uden at vente i kø.
Samlet vinder: Uafgjort mellem Tesla og Circle K
Udaf de 6 målepunkter vi har valgt at lægge til grund for vores sammenligningstest er Tesla og Circle K hver løbet med sejren 3 gange. Det er derfor endt uafgjort mellem de to lademuligheder. Men det bliver spændende at følge med i fremtiden for hverken Circle K eller Tesla er færdige med at udrulle deres ladestationer endnu.
De mener begge, at de kun lige er begyndt.