Gør din køretur mere behagelig og sikker ved at bruge Apple CarPlay.

De fleste, der ejer en nyere bil, er godt bekendt med, at du som bruger har stor indflydelse på indholdet på bilens infotainment system. For du kan nemlig vælge at tilslutte din iPhone og bruge Apple CarPlay, når du kører bil.

Men hvad er Apple CarPlay egentlig og hvad kan du helt nøjagtig bruge det til? Det vil vi kigge lidt nærmere på her.

Bilens infotainment system

Det er ikke kun, når det kommer til bilers interiør, at mange brugere har krav og forventninger. Vi har ofte også mindst lige så høje krav, når det kommer til bilens infotainment system. For det hjælper ikke noget, at du køber en super lækker bil, men at navigationen er dårlig og at du ikke kan få din yndlingsmusik i ørene, når du skal på langtur. Derfor har vi ofte store forventinger, når det kommer til det indbyggede infotainment system, som både skal kunne underholde, spille musik, navigere os i trafikken og meget mere. De fleste biler har allerede et fuldt funktionsdygtigt infotainment system, men hvis du gerne vil bruge de funktioner, du er vant til fra din iPhone i din bil, kan løsningen være at bruge Apple CarPlay.

Hvad er Apple CarPlay?

CarPlay er en løsning til biler lavet af Apple. CarPlay blev introduceret i marts måned i 2014. Du får med Apple CarPlay giver dig mulighed for at tilslutte din iPhone til din bil og vise en forenklet iOS udgave, som gør at du kan bruge visse apps i bilen, på en sikker måde. CarPlay har en god integration med stemmeassistenten Siri, så du kan udstede kommandoer og lytte til musik uden at tage øjnene fra vejen.

Der er meget du kan gøre, for at din køretur i bilen skal blive en mere behagelig oplevelse. Med Apple CarPlay er du godt på vej.

Hvordan virker Apple CarPlay?

Med Apple CarPlay får du en nem og sikker adgang til udvalgte funktioner på din iPhone, når du kører bil. Du kan blandt andet afspille din yndlingsmusik, få læst dine beskeder højt, modtage eller selv foretage et opkald. Selv når du kører bilen, kan du sikkert og enkelt ved at bruge Apples assistent Siri, foretage disse ting på din iPhone over bilens infotainment system. Du kan også nemt bruge nogle af de smarte Siri-kommandoer mens du kører, for du har ikke behov for at tage øjnene fra vejen.
CarPlay byder også på muligheden for, at du kan bruge Apples navigation, når du kører bil. På den måde, kan du have planlagt ruten og eventuelle stop hjemmefra og allerede have indtastet dem i din iPhone inden du sætter dig ind i bilen.

Kan jeg få Apple CarPlay?

Hvis du gerne vil benytte dig af Apple CarPlay, når du skal ud at køre en tur i din bil, kræver det noget af din hardware. For du skal sikre dig, at både din iPhone og bilen, du kører i, understøtter Apple CarPlay. Det er ikke nok, at kun den ene understøtter. For Apple CarPlay gør det muligt for en bilens radio/infotainment system at blive brugt som en skærm for din iPhone.

Hvilke telefoner understøtter Apple CarPlay?

Det første krav, der skal være opfyldt for, at du kan begynde at bruge Apple CarPlay i din bil, er, at din iPhone understøtter Apple CarPlay. For at kunne gøre brug af Appe CarPlay skal din iPhone mindst være en iPhone 5, som har installeret iOS 7.1 eller nyere version.
 

Hvilke biler understøtter Apple CarPlay?

Det andet krav for at du kan bruge Apple Carplay er naturligvis, at den bil, du vil bruge det i, er kompatibel med Apple CarPlay. Dette er heldigvis tilfældet for rigtig mange biler i dag. Nogle bilproducenter har valgt at Apple CarPlay er med som standard, mens du ved andre skal betale lidt ekstra for at få det med i bilen.

Ifølge Apples hjemmeside understøtter mange bilproducenter i dag CarPlay. Hvis du gerne vil vide, om en bestem bilmodel har Apple CarPlay, kan du slå det op på Apples hjemmeside

Generelt set er vi i Danmark lidt langsommere til at godkende brugen af Apple CarPlay. Dette skyldes at vi herhjemme er meget fokuserede på sikkerhed. Det betyder at man vi være på den sikre side før godkendelsen kører igennem for Apple CarPlay til forskellige bilmodeller. 

De fleste nyere biler understøtter Apple CarPlay trådløst. Du kan dog godt løbe ind i, at du skal forbinde din iPhone fysisk til bilen via et USB-kabel, hvis du har en lidt ældre bil.

Opret forbindelse til Apple CarPlay

Hvis du gerne vil benytte dig af Apple CarPlay, enten fordi du gerne vil kunne tilgå din iPhones funktioner, selv når du kører bil, eller fordi du måske synes, at bilens eget infotainment system ikke er så smart som Apples, så kan du oprette forbindelse på flere måder. Du kan nemlig både gøre det via Bluetooth og kabel.

Opret forbindelse til Apple CarPlay via Bluetooth

Hvis du gerne vil bruge Apple CarPlay og forbinde din iPhone ved hjælp af Bluetooth, kan du gøre det på følgende måde:
  1. Genstart evt din iPhone
  2. Åbn appen Indstillinger
  3. Vælg Bluetooth, og slå Bluetooth fra
  4. Vent ca. 5 sekunder og slå derefter Bluetooth til
  5. Se i brugervejledningen til din bil, hvordan du danner par med en Bluetooth-enhed. I de fleste biler skal telefonen indstilles på bilens skærm
Sørg altid for, at din bil har installeret den nyeste firmware fra producenten. Se evt. i bilens brugervejledning, hvis du har behov for flere oplysninger.

Opret forbindelse til Apple CarPlay via USB

Hvis du gerne vil bruge Apple CarPlay og forbinde din iPhone ved hjælp af USB-kabel, kan du gøre det på følgende måde:
  1. Genstart evt din iPhone
  2. Tilslut iPhone med USB-kabel til bilens USB-port
  3. Se evt. i brugervejledningen til din bil, hvordan du opretter forbindelse på en Apple enhed
  4. Hvis du ikke får forbindelse, kan du opdatere din iPhone
Sørg altid for, at din bil har installeret den nyeste firmware fra producenten. Se evt. i bilens brugervejledning, hvis du har behov for flere oplysninger.

Er Apple CarPlay sikkert?

Hvis du gerne vil køre så sikkert som muligt, er det altid bedst, at du hverken fjerne øjnene eller opmærksomheden fra vejen, mens du kører. Men hvis du ønsker at høre musik eller bruge navigation, er det lige så sikkert at bruge Apple CarPlay, som det er at bruge bilens eget infotainment system. Hvis du vælger at bruge Siri, når du skal finde vej eller skifte musik, vil det endda være endnu mere sikkert, at bruge Apple CarPlay, da du her ikke behøver at se eller røre ved infotainment systemet, men blot kan give en stemme kommando.

Det samme gør sig gældende, hvis du gerne vil kunne bruge nogle af din iPhones funktioner, mens du kører bil. For vil du gerne kunne foretage opkald eller svare på indkomne beskeder, er det klar mere sikkert, at du gør det via Apple CarPlay end ved at sidde med din iPhone i hånden.

Så alt i alt er der ikke noget, der skulle tale imod, at Apple CarPlay er sikkert at bruge, når du kører bil.