Før Mac var der Lisa, og efter 40 år er kildekoden nu endelig gratis at downloade for alle.

Det er 40 år siden, at Apple præsenterede Lisa for omverdenen, og for at fejre dette jubilæum så tilbyder Computer History Museum, at du kan hente kildekoden til Lisa helt uden beregning.

Hvad er Lisa fra Apple?

Lisa er en stationær computer udviklet af Apple, udgivet den 19. januar 1983. Det er en af ​​de første personlige computere, der præsenterer en grafisk brugergrænseflade (GUI) i en maskine rettet mod individuelle forretningsbrugere. Dens udvikling begyndte i 1978. Betragtet som en kommerciel fiasko (omend en med teknisk anerkendelse), introducerede Lisa en række avancerede funktioner, der dukkede op igen på Macintosh og til sidst på IBM PC-kompatible enheder.

Så lidt fylder en download med Lisa fra Apple

Downloadfilen af Lisa fylder kun kun 7MB komprimeret og 30 MB udpakket, hvilket faktisk er ingenting, når vi tager i betragtning, at der er tale om et komplet styresystem til en computer - dog fra en helt anden tidsalder.

Sådan downloader du Lisa fra Apple

Du downloader Lisa via dette direkte link til Computer History Museum. Før du an påbegynde en gratis download af det gratis styresystem, skal du acceptere en licensaftale og oplyse dit navn og din mailadresse.

Sådan afvikler du Lisa fra Apple

Når du først har hentet og pakket Lisa ud på din computer, så skal du til at finde ud af, hvordan du kører et ekstra styresystem, så du kan komme i gang med at lege og eksperimentere med systemet. Og her anbefaler vi, at du benytter en emulator, som du kan downloade og installere gratis via dette gratis link.