Freeform appen er en af Apples bedste softwareudgivelser i årevis.

Apple må siges at have ramt plet med appen Freeform. Der er tale om et værktøj, der både giver din kreativitet og produktivitet mulighed for at blomstre og nå nye højder.

Hvad er Apple Freeform?

Freeform er en app fra Apple, der kan være til stor hjælp, når du skal brainstorme om et emne. Der er tale om en meget effektiv app, der er udviklet specielt til at hjælpe dig, når du eventuelt skal brainstorme eller nedfælde kreative idéer, som du vil arbejde videre med. Freeform er også rigtig god, hvis du skal samarbejde med andre om et kreativt projekt.

Under hele processen vil Freeform ikke sætte en dæmper på din kreativitet. Du kan nemlig bruge alle mulige forskellige noter, når du skal forsøge at få dine gode idéer nedfældet på papir. For du kan både bruge tekst, former, linjer og billeder, når du skal fange din tanker. Du kan med Freeform både lave lister og noter. Du kan både skrive, tegne og lave kruseduller, der kan hjælpe dig med at indfange din kreativitet. Hvis du bruger Freeform på en iPhone eller iPad kan du nemt tegne eller lave kruseduller med enten din finger eller ved at bruge en Apple Pencil.

Hvordan bruges Freeform?

Når du starter Freeform appen, starter du med at blive præsenteret for et tomt lærred. Du finder en menulinje øverst, hvor du kan vælge at indsætte tekst, noter, billeder eller figurer efter eget valg. Det er også her, du kan vælge, hvis du vil bruge en Apple Pencil.

Du kan tænke lidt på Freeform som en form for whiteboard, som du og andre kan skrive på. Forestil dig så, at denne tavle er næsten uendelig, for den udvides automatisk, når du og andre skriver på den. Men du er ikke kun begrænset til at skrive på din nye tavle. For du kan næsten bruge alle de filer, som du kan komme i tanke om. Freeform understøtter blandt andet lyd, dokumenter, fotos, video, PDF'er, links til websites og links til placeringer på et kort, sticky notes, figurer, diagrammer og meget mere. Du kan også vælge at indscanne eller indsætte billeder direkte fra din iPhone eller iPad. Freeform kommer også med over 700 forskellige figurere, som du kan bruge, når du skal indsætte noget på tavlen.

Hver gang du opretter en tavle med Freeform, kan du selv vælge, hvem der skal have adgang til denne. Alle de brugere, du giver adgang kan nemt og hurtigt flytte rundt på tingene på tavlen, som understøtter indbyggede bevægelser.

Apple beskriver selv Freeform som den "perfekte whiteboard-oplevelse" når du sammen med andre skal samle inspiration eller idéer ét sted. 

Hvem kan bruge Freeform?

Freeform fås både til iPhone, iPad og Mac. Derfor er det gjort nemt og flydende, når flere brugere med forskellige Apple enheder skal arbejde sammen. For både tekst, noter og mere visuelle virkemidler kan samles til ét projekt med Freeform.

Når der oprettes en ny tavle i Freeform, bliver den gemt i iCloud. At arbejdet bliver gemt i skyen gør det muligt for alle brugerne, der har adgang hertil, altid at være synkroniserede og derved opdaterede også på tværs af alle deres Apple enheder.

Der kan oprettes adgang til helt op til 100 brugere på hver tavle, der laves i Freeform. Så man kan være rigtig mange sammen om de kreative idéer. 

Er Freeform gratis?

Freeform er en gratis app. Den virker sammen med dine Apple enheder. Du skal have iOS 16.2 eller nyere, hvis du vil bruge Freeform på din iPhone. Hvis du har en iPad kræver det iPadOS 16.2 eller nyere version, for at du kan bruge appen. Vil du gerne have adgang via din Mac, kan dette også lade sig gøre. Her er systemkravet, at din Mac kører macOS Ventura 13.1 eller nyere version.

Sådan kommer du i gang med Freeform

Hvis du har en iPhone eller iPad, der opfylder kravene, kan du downloade Freeform via App Store

Når du har oprettet en ny tavle i Freeform, bliver den opbevaret i iCloud. Der sker automatisk en opdatering af alle de ændringer, du foretager på tavlen. Derfor kan du altid tilgå din Freeform tavle på alle de Apple enheder, hvor du er logget ind med samme Apple-ID. 

For at bruge Freeform via iCloud, skal du gøre følgende:
  1. Åbn appen Indstillinger
  2. Vælg [dit navn]
  3. Vælg herefter iCloud
  4. Herefter vælger du Vis alle (under Apps, der bruger iCloud)
  5. Derefter slår du Freeform til
Nu kan du få adgang på alle dine enheder, hvor du er logget ind med det samme Apple-ID.

Fremtiden for Freeform

Det kan være meget svært at spå om fremtiden, men der går nu nogle rygter om, at Apple pusler med et headset. Hvis det er tilfældet, vil en app som Freeform måske få endnu mere luft under vingerne. For der er et vist AR-aspekt ved appen. Med en kombination af AR teknologi og de næsten ubegrænsede kreative muligheder, der findes i Freeform, kan Apple være godt på vej til endnu engang at rykke grænserne for, hvad vi forventer af elektronik. For her på redaktionen kan vi nemt forstille os, hvad en kombination af et headset og appen Freeform kan give os. Nemlig en virtuel væg, som har vores helt eget personlige lærred fastgjort og hvor vi ved hjælpe af vores hænder kan du omarrangere og tilføje noter og billeder. Det kan blive som taget ud af en scene i filmen Minority Report.

Kan Freeform anbefales?

Det er meget nemt at se, at Apple står bage Freeform. For der er tale om en meget minimalistisk og stilren app, hvor du bliver præsenteret for dine muligheder øverst i appen. Der er tale om en både effektiv, men også ligefrem elegant app, der fungere lige godt om du bruger iPhone, iPad, Mac eller en kombination af alle tre enheder. Det er helt klart en app, du får lyst til at arbejde videre med.