For grafiske designere er god billedkvalitet en professionel nødvendighed, så det handler om at vælge en skærm med høj farvenøjagtighed og opløsning.

Grafiske designere har brug for en skærm, der har nøjagtig farve og understøtter den korrekte farveskala til den grafiske produktion.

Det kan være svært at finde den bedste skærm til at udføre det grafiske arbejde på, og vi prøver med denne vejledning at vide, hvad man skal kigge efter i en skærm til grafikdesign.

1. Vælg en skærm med høj opløsning

Når du kigger efter den perfekte skærm til grafisk design, så skal du som minimum gå efter en skærm med 4K-opløsning svarende til 3.840 x 2.160 pixels, så er du på rette veje - men rækker budgettet til mere, så vælg endelig en skærm med endnu højere opløsning. Især fotografer har behov for en skærm med høj opløsning, hvor det er knapt så afgørende, hvis der arbejdes med webdesign.

2. Vælg en skærm med stor farvenøjagtighed

Når du kigger efter den perfekte skræm til grafisk design herunder også billed- og videoredigering, så skal du fokusere på en skærm med præcis og naturlig farvegengivelse også kaldet farvenøjagtighed. Derfor, er det altså vigtigt at gå med en skærm, som bedst muligt viser farverne. Skærmtypen IPS er her at foretrække, da du her får det bedste og mest naturlige visuelle resultat.

3. Vælg en skærm med bred farveskala

En skærms farveskala beskriver det farveområde, den kan vise. Dette måles ofte i forhold til et specifikt farverum, der er branchestandard, f.eks. sRGB, DCI-P3, Rec.709 eller Adobe RGB. Hvis en skærm har et farveområde, der kan vise 99 procent af DCI-P3, betyder det, at den kan vise 99 procent af alle farver, der er inkluderet i DCI-P3-farverummet. Du bør som minimum gå efter en skærm, der dækker mindst 90 procent af sRGB-farverummet, når skærmen skal benyttes til grafisk design herunder også billed- og videoredigering. Derfor er en bredere farveskala altså bedre end en smal farveskala, da en skærm med et smalt farveområde betyder, at farverne ikke gengives korrekt på skærmen.

4. Vælg en skærm med HDR

Når der kommer til grafisk design og billeder, så ser resultatet bare bedre ud i HDR, så sørg for, at den skærm som du vælger, kan vise HDR. Det skyldes primært, at her er du garanteret det omfattende farverum og den højeste lysstyrke.

5. Vælg en Pantone-valideret skærm

Mange skærme kommer prækalibreret fra producenten, men det er vigtigt at du også manuelt kan kalibrere den skræm, som du har udvalgt til at arbejde med grafisk design på - og er du vant til at arbejde med Pantone-værdier, så gå efter en Pantone-valideret skærm, så du er sikker på præcis gengivelser af disse værdier. Pantone Matching System (PMS) er et farvesystem, som hovedsageligt anvendes indenfor grafik- og trykindustrien til produktion af logoer, hvor der er behov for en ren farve.

Generelt om valg af skærm til grafisk design

En fantastisk skærm er afgørende for grafisk design, da du trods alt bruger hele dagen med at stirre på den. Du finde mange skærme, der sagtens kan udføre jobbet, men som du ser i vores skærmguide, så har den virkelige gode skærm til grafisk design en række specielle karakteristika, som det er vigtigt, at du forholder dig til, så du får den bedste skærm at arbejde på og ikke ender ud med en potentiel stor fejlinvestering.