Vi giver dig her 11 tips som kan gøre det til en endnu federe oplevelse at bruge din Steam Deck.
Ligegyldigt om du allerede har købt en håndholdt Steam Deck, eller om du overvejer at investere i en, så har vi samlet en række tips og tricks, som du kan få glæde af.
Du kan nemlig gøre meget selv, hvis du gerne vil forbedre batteriet, få dine yndlingsspil til køre bedre eller blot udnytte det fulde potentiale, der gemmer sig inde i Valves håndholdte enhed.
1. Kalibrer dit batteri
Som det næsten altid er tilfældet med elektronik, der kører på et genopladeligt batteri, vil din nye Steam Deck være i batteribesparende tilstand, når du pakker den ud første gang. Dette er en tilstand, der bruges når ny elektronik sendes frem til brugeren. For at vække batteriet op til dåd, skal du tilslutte det den medfølgende lader, når du tager din enhed i brug første gang.
Ved siden af opladningsporten sidder et LED pære, der er med til at give dig en status over batteriet:
- Når LED'en lyser, er det tegn på at enheden bliver opladet korrekt
- Hvis LED'en blinker, når du tænder enheden, er det tegn på, at batteriet er afladet. Tilslut enheden til strøm og lad den lade minimum 15 minutter inden du tænder den igen
- Hvis din Steam Deck lader normalt, men du alligevel ikke kan få den til at tænde, når du bruger tænd/sluk-knappen, kan du prøve at holde lydstyrke +-knappen nede mens du tænder. Derefter vælger du Fortsæt, så skulle du gerne få lov at starte fra BIOS-indstillingerne
Hvis du gerne vil have det maksimale ud af din Steam Decks batteri, er det vigtigt, at du kalibrere batteriet indenfor de første gange du anvender enheden. Det gør du ved at aflade batteriet til så tæt på 0% som du kan komme, for herefter at lade den helt op. Det kan godt være, at du ikke helt kan ramme 100% selvom du lader enheden være tilsluttet opladeren. Det er helt normalt. Du skal blot gentage processen igen for at styrke batteriet. Ved at aflade og oplade på denne måde kalibrere du de interne sensorer korrekt og får samtidig mere præcise målinger på dit batteri.
2. Genveje til Steam-knap
I venstre side på din Steam Deck finder du Steam-knappen, som du kan bruge til mange ting. Når du holder knappen nede, kommer et snydeark frem på skærmen med en masse genveje, som du både kan bruge til at navigere i Steam Deck-brugergrænsefladen samt i alle de spil, du spiller.
Vi giver dig her et overblik over, hvad du kan bruge Steam-knappen til:
- Steam + B (langt tryk) Fremtving spilafbrydelse
- Steam + X Vis tastatur
- Steam + L1 Skift forstørrelsesglas
- Steam + R1 Tag skærmbillede
- Steam + L2 (blødt tryk) Højre museklik
- Steam + R2 (blødt tryk) Venstre museklik
- Steam + højre styrepind Joystick mus
- Steam + Højre touchpad Virker som mus
- Steam + Højre touchpad (klik) Venstre museklik
- Steam + Venstre styrepind op Skærmens lysstyrke op
- Steam + Venstre styrepind nedad Skærmens lysstyrke ned
- Steam + D-pad højre Indtast nøgle
- Steam + D-pad ned Tab-tast
- Steam + D-pad venstre Escape-tast
Det er nogle genveje, som du kan få brug for mange gange, så du lærer nok hurtigt de vigtigste. Men bare rolig, hvis du glemmer dem, kan du altid få oversigten frem ved at holde Steam-knappen nede.
3. Grænser for ydeevne
Langt de fleste spil kører som de skal på Steam Deck, men du kan altid justere lidt selv også. For på den måde får du både mest ud af dit spil og kan også forlænge batterilevetiden på din enhed. De små justeringer, der måske skal til, kan du foretage på en pop op-præstationsmenu. Den får du frem ved at trykke på menuknappen til højre (tre prikker) under gameplay, og naviger herefter til batteriikonet for at få adgang til alle mulighederne.
Hvis du reducere opdateringshastigheden og framerate-grænsen kan du forlænge dit game-play. Prøv dig frem med de forskellige indstillinger, indtil du er tilfreds. Du kan altid ændre dem igen, hvis du ikke ramte rigtigt i første omgang.
4. Tjek spil kompatibilitet
Hvis du kigger på spil i Steam-butikken, kan du se at Valve med sit verificerede system viser, hvilke spil der kan bruges. Men det kan godt afskrække nogle, at nogle titler bliver beskrevet som kun lige netop spilbare. Heldigvis findes der steder, hvor du kan slå omfattende liste over alle nødvendige tweaks for at få disse spil til at fungere lige så godt som hvis de blev afspillet på en stationær Windows computer. Prøv for eksempel at tjekke ProtonDB.
Så hvis du løber ind i problemet, at dit yndlingsspil ikke er officielt verificeret, skal du ikke fortvivle. Prøv i stedet at tjekke ProtonDB for en oversigt over hvorfor. Normalt kan et spil, godt komme til at køre helt perfekt alligevel, selvom den officielle verifikationsstatus ikke nødvendigvis lover dette.
5. Juster spilindstillinger
Der er rigtig mange spil, der automatisk registrerer din hardware og derved aktiverer de relevante grafiske indstillinger, der giver et ganske godt gameplay på din Steam Deck. Men du kan godt være ude for, at nogle ældre titler ikke helt kommer i mål, når de skal korrekt at identificere den interne GPU eller mængden af RAM. Det kan medføre, at du oplever en usædvanlig lav visuel kvalitet og en ligefrem sjusket ydeevne.
Modsat kan de nyere titler gøre så meget ud af at udnytte din Steam Decks potentiale, at de dræner batteriet alt for hurtigt, da den lille håndholdt enhed kommer på overarbejde. Det kan derfor være givet rigtig godt ud, hvis du lige bruger et øjeblik på at justere indstillingerne i spillet inden du går i gang.
Hvis du gerne vil tjekke andres anbefalinger til spilindstillinger på dine yndlingsspil, kan du for eksempel gøre det på ShareDeck og Steam Deck HQ.
6. Brugerdefinerede indstillinger
Det er ikke løgn, at mange spil kører ganske godt på den lille håndholdte Steam Deck, så du behøver ikke at gøre andet end at starte spillet. Men nu byder muligheden sig for, at du selv kan indstille næsten alt på enheden, så hvorfor ikke prøve dig frem til du finder din egen personlige favorit?
Tryk på controllerikonet, før du starter et spil i dit bibliotek, for at se et udvalg af bindinger, herunder layouts direkte fra udviklerne og alternativer, som andre brugere foretrækker. De mest populære bliver foreslået først på skærmen. Du kan jo altid gå tilbage til standard indstillingerne igen, hvis du fortryder.
7. Skrivebordstilstand
Hvis man kigger under motorhjelmen på en Steam Deck UI findes der et fuldt udbygget (dog skrivebeskyttet) operativsystem, der er baseret på Arch Linux. Det vil med andre ord sige, at hvis du tilslutter en skærm, et tastatur og en mus, så har du reelt set en stationær computer.
Derfor vil apps, der kan køre på Linux systemet kunne installeres via den allerede forudinstallerede Discover-app eller via terminalen, hvis du bruger de traditionelle kommandolinjeprompter.
Højreklik på Steam-ikonet på skrivebordet. Herefter vælger du Steam-indstillinger i menuen. Du får nu adgang til at skifte både standard gemme indstillinger samt ukomprimerede skærmbilleder på din enhed.
Så er det bare at prøve kræfter med alt, hvad du kan få din enhed til at præstere som computer.
8. Fjernspil
Du kan også vælge at prøve kræfter med fjernspil, altså remote play. Du kan nemlig spille krævende spil fra din primære stationære gaming-pc på din Steam Deck via remote play.
Hvis du gerne vil have spillet til at køre optimalt, kan du justere de avancerede værtsindstillinger for fjernspil på den stationære pc, som du bruger, så de kommer til at matche opløsningen på din Steam Deck.
Vælger du at opstarte i desktop-tilstand giver det dig adgang til Xbox Cloud Gaming direkte fra en browser. Gratis spil som blandt andet Fortnite er tilgængelige uden et Xbox Live- eller Game Pass-abonnement, hvis du vælger at benytte dig af denne metode.
9. Ikke Steam spil
Ved at benytte dig af ovenstående tip med at bruge desktop-tilstand, får du blandt andet adgang til at installere og spille ikke Steam spil på din Steam Deck. Du kan installer næsten ethvert spil, der officielt er lavet til Linux, men vær opmærksom på, at oplevelsen af spillet kan variere alt efter spillets controllerunderstøttelse og hardwarekrav.
På Linux kan du gøre brug af open source-spilstartere som Heroic, der giver dig adgang til at spille titler fra Epic Games samt GOG. Du kan eventuelt tjekke titlen på spillet i kompatibilitetsrapporter inden du prøver den på din Steam Deck, og se andre brugeres erfaringer.
10. Ekstra lagerplads
Valve giver dig mulighed for at vælge mellem 64 GB, 256 GB og 512 GB når det kommer til lagerplads på din Steam Deck. Derfor kan du desværre hurtigt løbe ind i problemet, at du mangler plads til alle dine favoritspil. Men heldigvis er Steam Deck kompatibel med stort set alle mærker af SD-kort, så du kan heldigvis rimelig hurtigt løse dette problem ved at udvide lagerpladsen.
Udover spil kan du også bruge den ekstra lagerplads til at installere så meget tredjepartssoftware som du har lyst til at afprøve på din Steam Deck. Du skal blot huske formatere SD-kortet til det oprindelige ext4-format for at opnå den aller bedste ydeevne.
11. Kompatibelt tilbehør
Selvom Valves håndholdte Steam Deck er smart og klar, lige så snart du pakker den ud af æsken, kan du godt forøge fornøjelsen ved at bruge ekstra tilbehør.
Du kan både tilslutte en mus og et tastatur for at få en traditionel desktop-spiloplevelse, men du kan også vælge at benytte Bluetooth-joypads, hvis det passer bedre til din spillestil. Du vil kunne tilslutte næsten alle Linux-kompatible eksterne enheder til din Steam Deck. Eksempelvis vil en HDMI-port på en hub give dig mulighed for at tilslutte en ekstern skærm og lade dig spille på en helt ny måde.
Få mere ud af din Steam Deck
Med disse enkle tips, håber vi, at du får mulighed for at forlænge batterilevetiden på din håndholdte Steam Deck, samt at du også får mulighed for at forbedre den samlede spiloplevelse.