Måske er det ved at være tid til en ny computer? Du kan få et godt tilskud ved at sælge din gamle Mac.

Præcis hvor meget du kan sælge din gamle Mac-computer for afhænger af stand, model og popularitet.

Der er altså stor forskel på hvilken salgspris, du kan opnå, om det er en iMac, en MacBook Pro eller en Mac mini, som du gerne vil sælge.

Heldigvis så er Apples produkter da generelt lette at omsætte til klingende mønt på grund af den store popularitet - og det samme gælder for Mac-computere.

Standen på den brugte Mac

Hvis du har passet og plejet din Mac, så den fremstår i en pæn stand, der modsvarer kilometerne på tælleren, så kan du få en bedre pris og dermed flere penge for din brugte Mac.

Har din gamle Mac nogle fysiske og/eller systemmæssige defekter eller fejl, som går ud over brugen af computeren, så skal du ikke forvente at få ret meget for den, når du sælger den.

Modeltypen og årgangen på den brugte Mac

Når vi skriver modeltypen, så mener vi ikke om, der er tale om en MacBook Air eller en MacBook Pro. Det vi mener er selve modeltypen. Altså hvor stor en harddisk har den pågældende Mac, hvor mange ram, hvor hurtig er processoren og hvor mange tommer er skærmen på osv.

Har din Mac eksempelvis en SSD-harddisk, så er det et stort plus. Det samme kan en kombination af SSD og en mekanisk harddisk også være. Har din Mac over 4GB RAM hukommelse, så er det også et stort plus. Er er den udstyret med en af nyere og hurtigere processorer fra Intel, så tæller det også op.

Jo bedre, hurtigere og nyere en Mac du har, jo flere penge kan du også forlange for den ved en handel.

Hvor populær er den brugte Mac

Nu er vi så kommet til noget af det, som virkelig kan betyde penge i kassen. Hvor populær din gamle Mac er, har nemlig afgørende betydning for, hvorfor meget du kan få for den.

De mest populære Mac-computere i nævnte rækkefølge er: MacBook Pro, MacBook Air og MacBook, som henvender sig til alle med et behov for en hurtig og lækker bærbar lige fra den studerende til pensionisten.

Den stationære All-in-one iMac er ganske vist også populær, men her er købergruppen desværre meget lille og begrænset. Det skyldes, at en iMac primært henvender sig til grafikere, designere og kontorfolk med behov for DTP og meget tekstarbejde.

Den lille Mac mini er desværre den mindst efterspurgte Mac-computer på markedet. Den har i mange år været brugt som en streamingsenhed på linie med et Apple TV. Nu har Mac mini så fået hård konkurrence af den langt billigere TV-boks Apple TV 4, hvilket er gået ret meget ud over efterspørgslen efter den lille Mac.

Hvad kan jeg få for den brugte Mac

Hvad du kan få for din gamle Mac afhænger som tidligere nævnt af standen, populariteten, modeltypen samt årgangen. Hvis du gerne vil vide, hvad du cirka kan sælge din brugte Mac for, så kan det være en god idé at tjekke priserne på nye udgaver på PricerRunner og gamle udgaver på eksempelvis DBA. På den måde kan du få et fingerpeg om. hvor mange penge du kan få i kassen for din computer.

Et godt tip er at fastsætte prisen på din brugte Mac realistisk, så er du næsten garanteret et hurtigt salg. Sætter du prisen for højt, så risikerer du, at salgsannoncen med din gamle Mac får liggepest. Når du så endelig sænker prisen, så begynder de interesserede købere at overveje, om der mon er noget galt med din Mac. Så kan du risikere at få mindre for den - end hvis du havde sat salgsprisen realistisk til at begynde med.

Hvordan får jeg den bedste pris

Når du skal sælge din Mac, kan du gøre det på forskellige måde. Du kan vælge at gøre det via Buy Back programmer eller ved at sælge til private eller reseller butikker. Generelt set, vil du opnå den bedste pris ved at sælge den direkte til slutbrugeren (en privatperson) fremfor at sælge til en butik, der bagefter skal sælge videre til slutbrugeren. Men det er også denne metode, der kræver den største indsats af dig. Du skal nemlig selv tage billeder, lave en beskrivelse og annoncere din brugte Mac til salg samt forhandle dig frem til et endeligt salg med en privatperson. 

Ligegyldigt om du vælger at sælge din brugte Mac eller forære den væk til nogen, så er det yderst vigtigt at du er opmærksom på, at få din computer klargjort til ejerskifte. Det vil sige, at du skal sørge for at nulstille din Mac, så den næste ejer ikke kan få adgang til dine personlige og følsomme oplysninger.