Det er den klassiske problemstilling: Skal du vælge en mobil bærbar eller skal du købe en kraftfuld stationær?

Mange stiller sig selv det spørgsmål, om de bør købe en smart og mobil bærbar og supplere op med en ekstern skærm på kontoret, eller om de skal købe en stationær med overskud og power.

Vores lille guide til køb af Mac-computere skal hjælpe dig til at vælg mellem en Apple Mac til skrivebordet eller en bærbar MacBook computer til at have med på farten.

På mange måder, så er de fleste Mac-computere stort set ens, når det kommer til pris og specifikationer. En afgørende forskel er at MacBook Pro er mobil og let at tage med alle steder, mens en all-in-one iMac har en stor skærm og er ideel til kontoret.

MacBook Pro og iMac - de vigtigste forskelle

Sammenligner vi en stationær iMac fra Apple med en bærbar, så der der tale om nogle ret enkle og markante forskelle. Den stationære er beregnet til at være placeret statisk på et skrivebord, hvor den bærbare, som navnet antyder, er skabt til at have med rundt og til at sidde med på skødet. 

MacBook Pro har brug for en ekstern skærm, mens en iMac har et integreret display på 24 tommer. En bærbar Apple-computer har kommer integreret med tastatur, trackpad og skærm på 13, 14 eller 16 tommer indbygget i den samme enhed. 

En stationær Mac-computer er udstyret med et eksternt tastatur og en mus fra fabrikken, hvor du er nødt til at tilkøbe disse til en MacBook Pro, hvis du har behov for det. Du skal derfor tage den ekstra udgift til en ekstern skærm, tastatur og mus med i betragtning, når du sammenligner priser på MacBook Pro og iMac. 

Skal du købe en bærbar MacBook Pro eller en stationær iMac?

Det helt banale spørgsmål, som vi kan koge det ned til, når du står og skal vælge mellem en bærbar og en stationær computer er: "Hvad har du mest behov for?" Har du mest behov for en bærbar, som du nemt og hurtigt kan tage med rundt. Eller har du mon mest behov for en kraftfuld stationær, der primært skal blive stående på skrivebordet i løbet af dagen. Hvis du kommer frem til, at behovet er en computer til at tage med rundt, så er det oplagte valg naturligvis at vælge en MacBook Pro.

Hvis du ikke har det store behov for en mobil bærbar, så får du virkelig meget mere Mac ved at vælge en iMac med en noget større skærm. En iMac er mere kraftfuld og kan derfor løse flere tunge opgaver og har samtidig potentielt en længere levetid, da den byder på flere muligheder for opgradering. Der er også en stor produktivitets- og ergonomisk gevinst ved at arbejde på et 24" display med gode muligheder for personlig indstilling af skærmen.

Prisen spiller også ind

Det vil være løgn at påstå, at prisen ikke også spiller en rolle, når du skal ud og investere i en ny computer fra Apple.

Du kan få en MacBook Pro med 13 tommer skærm fra ca. 12.500 kr. Hvis du ønsker den med en 14 tommer skærm, starter priserne fra ca. 17.500 kr. Vil du have den største skærm på 16 tommer, kan du købe en MacBook Pro fra ca. 21.800 kr. Herudover er der en masse tilvalg du selv kan bestemme, såsom mere hukommelse og større harddisk. Hvis du gerne vil bruge din nye MacBook Pro som primær computer på kontoret, skal du også huske at overveje, om du får behov for en mus, et eksternt tastatur og en ekstern skærm, eller om du kan "nøjes" med at bruge den bærbare computer som den er.

Du kan også vælge at købe en iMac med en skærm på 24 tommer. Den fås fra ca. 11.500 kr. Som noget nyt kan du nu få din iMac i hele syv forskellige farver. Så du kan selv bestemme, om du helst vil have en stationær computer i blå, grøn, lyserød, sølv, gul, orange eller lilla. Alle farverne er afdæmpede, så de ikke tager fokus fra resten af dit kontor. Sammen med din iMac får du også et Magic Keyboard og en Magic Mouse, så disse skal du ikke til at købe særskilt efterfølgende.