Overvejer du at købe en brugt iMac? Vi giver dig seks tips til, hvad du bør tjekke inden købet.

Genbrug hitter som aldrig før. Det er både godt for miljøet og din pengepung. Der kan nemlig være rigtig mange penge at spare, hvis du overvejer at købe en brugt iMac fremfor en ny. 

Brugt men godt

Brugte computere har faktisk også langt færre fejl end de nye. Dermed er der altså en lavere risiko for, at computeren skal på værkstedet til reparation. For langt de fleste "børnesygdomme" på en ny computer opstår typisk i løbet af det første leveår.

En brugt computer som en iMac, der er omkring 2 til 5 år gammel, kan derfor let vise sig at være et langt bedre køb end en helt ny. Specielt hvis du køber privat, kan der være flere tusinde kroner sparet. Men vær opmærksom på, at ved privat handel har du ingen garanti.

Vi giver dig her seks brugbare tips, hvis du overvejer at købe en billig brugt iMac.

Tip nr. 1 - Se på skærmen

Et typisk alderdomstegn for en iMac er, når skærmen får et orange skær, når den er tændt. Det er let at konstatere ved at tænde for computeren og teste betragtningsvinklen - du vil ikke være i tvivl, når du står med en brugt Mac-computer med et orange glød og dermed en dårlig skærm.

Tip nr. 2 - Undersøg de trådløse forbindelser

En computer uden WiFi og bluetooth er lige som en cykel uden dæk. Den kører kun perfekt, hvis begge dele fungerer korrekt. Så derfor gør dig selv den tjeneste at tjekke om WiFi og bluetooth virker, inden du køber en brugt iMac. En reparation af de trådløse forbindelser kan nemlig være en dyr affære. Prøv eventuelt selv at Google, hvad et nyt trådløst netkort til iMac koster.

Tip nr. 3 - Tjek det indbyggede DVD-drev

En ting som mange glemmer at tjekke, når de køber en brugt computer, er om DVD-drevet virker. Hav derfor en DVD eller en CD med i lommen, når du skal ud at købe en ældre iMac, så kan du jo lige se om det indbyggede DVD-drev virker.

Tip nr. 4 - Det nyeste styresystem

Vil du gerne have mest muligt ud af din "nye" brugte iMac og dens funktioner, så er det smart, at den kan opdateres til de nyeste OS X og macOS. Bliver en Mac-computer alt for gammel, så ophører supporten og dermed softwareopdateringerne fra Apple nemlig. 

Vælger du at købe en alt for gammel Apple-computer, så er du typisk gift med det eksisterende styresystem, som der nu engang er installeret på den. Nogle gange kan du dog godt opdatere en ældre iMac, men det kræver mange gange, at du skal ind at købe en nyere OS-version i Apples butik.

Tip nr. 5 - Gendannet til fabriksindstillinger

Sørg for at tjekke at den brugte iMac er nulstillet til fabriksindstillinger, inden du køber den. Herved undgår du at købe en brugt computer, som er låst til et Apple-ID og derved også til den tidligere ejer. Der er nemlig ikke meget ved, at købe en iMac, som aldrig rigtig kan blive helt din egen. Det er derfor meget vigtigt, at din kommende Mac er blevet formateret til fabriksindstillinger.

Tip nr. 6 - Sammenhold stand og pris

Det er altid en god idé at tjekke den generelle stand på den brugte iMac. Er den fuld af ridser i skærmen og skrammer på kabinettet, så har sælger nok ikke været så god ved den. Det ydre svarer nemlig mange gange til det indre. Har sælger selv skiftet harddisk, hvor der eksempelvis er sat en SSD ind, hvor der tidligere har sat et DVD-drev. Et godt råd er at gå uden om den type computere, som sælger selv har fiflet med, da det oftest kun giver problemer. Har sælger smidt flere RAM i Apple-computeren, så skal du bare være glad for det, da det er en operation, der ikke kan fejle selv af ukyndige. 

Forhold dig til hvordan prisen er sammenholdt med computerens generelle tilstand. Er prisen for høj, kommer du til at betale for meget for den brugte iMac. Men du skal også være på vagt, hvis prisen er for lav. For så kan computeren nemlig være dårlig eller i stykker. I yderste konsekvens, kan den måske endda ligefrem være stjålet. Forlang derfor altid en original kvittering på den brugte iMac, inden du køber, hvor det er muligt.

En god handel

Hvis du kigger dig godt for, så kan du nemt lave en rigtig god handel når du køber brugt. Der gør sig ikke kun gældende, når du køber en brugt iMac, men også hvis du er på jagt efter en brugt MacBook eller en brugt iPad

Husk at den bedste handel er den, hvor både køber og sælger er tilfredse bagefter.