Er du nybegynder på Mac, så anbefaler vi her nogle af de mest nyttige apps.

Det kan godt føles som om at skulle start forfra, hvis du skifter fra en Windows PC til en Mac, da Apple har bygget sit eget økomiljø op fra bunden.

Vi rækker dig en hjælpende hånd så transitionen kan gå så smertefrit som muligt med en lang række nyttige apps til din Mac, så du ikke bare bevidstløs kører videre med de programmer, som du kender fra Windows. For dedikerede apps til macOS klarer mange gange opgaven langt bedre end tilpassede Windows programmer.

Derfor har vi lavet en liste over de mest nyttige apps, som du kan få stor glæde af hver dag.

Kontorpakken: Pages, Numbers og Keynote

Apples egen kontorpakke, som samtidig også er gratis, er et fremragende stykke værktøj til tekst, regneark og præsentationer. Efter vores vurdering så er Apples kontorpakke overlegen sammenlignet med Office-pakken til macOS, da Apple har formået at udnytte alle mulighederne i en Mac optimalt ved at udvikle sin egen kontorpakke, som også er kendt som iWork.


Browser: Google Chrome

Vi går lidt mod strømmen her og anbefaler Google Chrome fremfor Apples Safari browser. Det er der flere grunde til. Et af de åbenlyse er, at det efter vores mening er en mere allround og funktionel browser, som arbejder fint sammen med andre Android-enheder, så du kan få rigtig meget nytte ud af Google økomiljø. Er du gået full-in med alle Apples produkter fra iPhone til Mac og iPad, så kan du stadigvæk fint gøre brug af Google Chrome, når du er på nettet, da du jo ikke behøver samle alle dine æg i en kurv, selvom du er glad for Apple.


Let billedbehandling: Pixlr

Skal du lave noget fotobehandling lejlighedsvis, så anbefaler vi Pixlr til Google Chrome, som stort set kan set samme som Photoshop - men på en enklere og mere tilgængelig måde for nybegyndere. Pixlr er en online foto editor, som er gratis at benytte - og den kører efter vores opfattelse bedre i Google Chrome på Mac end på Safari. 

Du kan benytte Pixlr til Mac gratis her.

Tung billedbehandling: Photoshop og Lightroom

Skal du lave mere end blot billede- og fotobehandling til husbehov, så anbefaler vi klart Adobes Photoshop og Lightroom, som de bedste programmer på markedet. Du kan bestille skrive på nettet med de to programmer, eller du kan vælge at lave en abonnementsløsning hos Adobe. Er du ny på området, så kan du hente ældre udgaver af programmerne gratis, som vi har lavet en artikel om.


Skyen: Google Drev

Vi anbefaler Google Drev til at lagre dine dokumenter, data og billeder i skyen fremfor iCloud, da løsningen efter vores mening er mere fleksibel. byder på flere muligheder og en enklere opbygning - og sidst med ikke mindst helt op til 15 GB gratis lagerplads. Opret en Gmail, så er du kørende. Der eksisterer ikke mere en dedikeret Google Drev app til til Mac - men du kan få din Mac til at synkronisere automatisk med Google Drev. Du kan også vælge den nemme løsning og benytte den indbyggede Google Drev løsning i Google Chrome via Gmail.


Musikstreaming: Spotyfy

Spotify er genial til gratis musikstreaming af den nyeste musik på din Mac, hvis du kan leve med lidt reklamer i ny og næ. Du kan vælge at bruge Spotify under Google Chrome, eller du kan downloade den officielle app til din Mac.


Vedligeholdelse og rensning: CleanMyMacX

CleanMyMacX er et smart vedligeholdelse og rensnings-app, der holder din Mac i topform ved at slette unyttige filer, optimere hukommelsen og rette evt ydelsesproblemer.


Lysstyrken på skærmen: Brightness Slider

Har du en ældre Mac eller vil du gerne kunne justere lysstyrken på skærmen direkte fra menu baren, så er Brightness Slider genial. Den fylder under 1 MB og gør et godt stykke arbejde, hvor det er muligt at finjustere lysstyrken optimalt


Noter: Google Keep

Er du en flittig bruger af huskesedler og noter, så anbefaler vi Google Keep under Google Chrome, som du kan benytte på alle dine enheder, hvorefter programmet synkronisere automatisk. Du kan lave billedenoter, ændre farver, oprette grupper og fastgøre noterne på en opslagstavle. Alt det kræver er en Gmail, så er du klar til at notere løs.

Du kommer i gang med Google Keep gratis her.

Komponer musik: Garageband

Elsker du at lave din egen musik, eller skal du blot have stemt din guitar i ny og næ, så er der igen over eller ved siden af Garageband, som vel nok er det mest fuldendte og komplette musikprogram for amatører på markedet til Mac. Der er ingen grænser og du kan slippe din kreativitet løs og i sidste ende få det til at lyde godt.

Du kan hente GarageBand gratis her.

E-bøger: Apple Books

Er du glad for at læse E-bøger, så vil vi klart anbefale dig at prøve Apple Books appen, som har et stort indhold af dansk litteratur, som kan købes eller er gratis. Der er et bredt spænd af emner, og du finder også en bunke spændende faglitteratur. Apple Books er en fast app på alle nyere Macs.

Du kommer i gang med Apple Books gratis her.

Slægtsforskning: Genomous Family Tree

Er du interesseret i dine aner, eller roder du blot med lidt slægts- og familieforskning i fritiden, så vil vi klart anbefale Genomous Family Tree til Mac, som en simpel, logisk og visuel flot app. Du får hurtigt et overblik over dit familietræ, og det er let at tilføje oplysninger som fødeår, billeder andre oplysninger på de enkelte familiemedlemmer.


Flere apps

Der findes mange flere gode og nyttige apps til Mac, så det er bare med at prøve dig frem. Er der nogen apps, som du ikke kan lide fra vores liste, så kan du sikkert selv finde andre i App Store eller på nettet.

Du skal nok finde frem til dine helt personlige favorit apps, som vil være med til at gøre arbejdet på din Mac endnu bedre.