Du kan spare mange penge ved selv at udskifte harddisken i din Mac, men er det en god idé?

Det kan være, at du gerne selv vil prøve at installere en ny SSD-harddisk i din Mac-computer for at spare udgiften til et autoriseret værksted. Men der er god grund til, at du bør stoppe op og tænke dig om en ekstra gang, før du starter på opgaven.

For Apple er kendt for at være krakilsk og hurtige til at lade fabriksgarantien bortfalde på en iPhone, hvis en uautoriseret part har åbnet enheden.

Gør det samme sig gældende ved en Mac-computer? Og hvad kan du vinde - eller endnu værre tabe - på at åbne dyret selv for at installere en SSD-harddisk?

DIY-people eller på dansk Gør-Det-Selv Folk har kronede dage for tiden. Det er populært som aldrig før at lave al ting selv fra bunden - lige fra et nyt tag på huset til at bygge en svedehytte i haven.

Derfor er der også mange, som gør eller overvejer forsøget med selv at smide en SSD-harddisk i deres MacBook, iMac eller Mac mini.

Fornøjelsen ved at gøre det selv

Det kan umiddelbart lyde som en god idé at gøre din Mac hurtigere ved at indkøbe en hurtig SSD på nettet og finde kassen med elektronikværktøj frem for at foretage indgrebet selv.

Du sparer naturligvis en bunke penge i forhold til værkstedspriser og får fornøjelsen af at have gjort arbejdet selv.

Ulemperne kan være større end fordelene

Men du skal bare lige huske på, at det ikke kun giver dig fordele, hvis du går med overvejelserne om at skrifte en harddisk på din Mac. Ulemperne ved at pille ved sin Mac-computer kan umiddelbart være langt større end de mest åbenbare fordele. Det kigger vi nærmere på her.

Fabriksgarantien bortfalder

Det første som du skal være klar over er, at hvis du selv eller et uautoriseret Apple værksted åbner, foretager reparationer eller udskifter dele på din Mac, så bortfalder hele fabriksgarantien fra Apple. Du skal derfor overveje nøje, om det er risikoen værd at gøre jobbet selv, da du risikerer at miste garantien på din dyre Mac-computer.

Du skal vide, hvad du gør

En vigtig regel indenfor alt Gør-Det-Selv arbejde er, at du ved, hvad du har med at gøre. Og det vle at mærke INDEN du går i gang. Du kan nemlig let komme til at gøre mere skade end gavn ved at udskifte din Mac-harddisk. Der er nemlig tale om finmekanik, hvor du meget let kan komme til at beskadige vitale dele i computeren på grund af uforsigtighed eller uvidenhed.

Når det går galt

Eksemplerne er desværre utallige på, at Mac-brugere er kommet til at beskadige eller ødelægge deres Mac ved at rode med den selv. Et typisk eksempel er, hvor lykkelige Mac mini-ejere selv har forsøgt at indsætte en SSD-harddisk i deres enhed. Der sidder nemlig en føler, som styrer blæseren i Mac mini. Denne er mange kommet til at beskadige med det resultat, at blæseren kører fuldstædig ukontrolleret hele tiden. Det er en rigtig træls situation at stå i, bare for at spare lidt mønt. Fejltagelsen kan dog heldigvis rettes op ned et stykke software som Macs Fan Control. Det er dog hverken en særlig hensigtsmæssig eller praktisk løsning. Der er nærmere tale om en nødløsning for at skulle undgå at købe en ny Mac.

Hvis du har en ældre Mac med udvidet fabriksgaranti

Er du indehaver af en ældre Mac-computer, hvor garantien for længst er bortfaldet, så kan det umiddelbart virke som en åbenlys god idé selv at smide en SSD i dyret. Værdien er ikke så høj mere på din Mac, hvorfor du måske mener, at du kan overskue konsekvenserne og risikoen ved at lege Mac Gør-Det-Selv mand. Her skal du være opmærksom på, at Apple historisk har ydet en udvidet garanti efter de 2 år på flere Mac-modeller, som har haft en fabrikationsfejl, som Apple har udbedret uden udgifter for kunderne. En sådan udvidet Apple garanti bortfalder, hvis du selv eller en uautoriseret Apple reparatør så meget som åbner din computer.

Det åbenlyse valg

Hvis du ikke selv har gættet det endnu, så er det åbenlyse valg at lade et autoriseret Apple værksted foretage alle reparationer og omforandringer på din Mac. Herved bevarer du den toårige fabriksgaranti og den eventuelt udvidede Apple garanti samt undgår risikoen for, at din Mac bliver ødelagt ved et uheld.

Hvis du vil have en Mac med hurtig SSD-harddisk

Vil du gerne have en Mac med SSD-harddisk, så har du efter vores beskedne mening reelt to muligheder.
  1. Du lader et autoriseret Apple værksted gøre arbejdet for dig
  2. Du køber en ny Mac som allerede har en SSD-harddisk fra fabrikken
Om du vælger den ene eller den anden mulighed kommer an på dine ønsker og størrelsen på din pengepung. Du bør altid gøre op med dig selv, om det bedst kan betale sig at reparere din Mac eller købe en helt ny i lige netop din situation. Opvej udgiften på en reparation eller omforandring samt den generelle stand på din gamle Mac op imod udgiften til at købe en ny. Hvis du sætter regnestykket sådan op, giver svaret ofte sig selv.