De findes i alle prisklasser fra en billig Harald Nyborg-tablet til en dyr iPad til over 19.000 kr. Så hvordan vælger du den rette?

Når du skal købe en ny tablet, kan der være mange andre ting, som spiller ind udover prisen. Vores guide er både relevant for dig, som står og skal anskaffe dig en tablet for første gang. Men den er også relevant for dig, som overveje at skifte model og gå en prisklasse op. For det kræver noget forarbejde, hvis du vil finde den perfekte tablet til lige netop dit behov.

Disse ting har betydning

Det er som tidligere nævnt ikke kun prisen, der er vigtig, hvis du leder efter en ny tablet. Vi har lavet en hurtig liste med ting, som har betydning, når du skal købe tablet:

  • Type: iPad, Android eller Windows
  • Apps: Hvor mange og hvor gode apps
  • Skærm: Størrelse og opløsning
  • Vægt: Hvor meget må den fylde og veje
  • Hastighed: Hvor hurtig skal den være
  • RAM: Hvor meget hukommelse skal du bruge
  • Lager: Hvor stor lagerplads er det behov for
  • WiFi/4G/5G: Indbygget eller plads til simkort
  • Øvrigt: Behov for en stylus, tastatur og powerbank 

Hvad skal du vælge

Du kan grundlæggende vælge mellem tre slags tablets: iPad med iOS fra Apple, Android tablet fra Google og Windows tablet fra Microsoft. Disse tablets har en skærmstørrelse fra omkring 7 tommer op til 12.9 tommer. 

Når det kommer til brugeroplevelsen, er der tale om vidt forskellige oplevelser, men når det kommer til hardware og specifikationer, så er der nogenlunde tale om den samme kop te. Med hensyn til selve designet af den enkelte tablet er der stor forskel fra producent til producent. Generelt set kan man sige, at Apple og Samsung ligger som de mest stilfulde i klassen. 

Hvis vi ser på tværs af priserne, kan langt de fleste tablets klare de mest basale behov. De kan alle bruges til at surfe på nettet, afspille musik, bruges til at låne ebøger og lydbøger, se billeder og lignende. Vi giver dig her tre eksempler på nogle populære tablets, som på hver sin måde er unikke og opfylder forskellige behov. 

Samsung Galaxy Tab A8 - 10.5"

Leder du efter en prisfornuftig tablet til sjov, hygge og underholdning, så er du rigtig godt kørende med Samsung Galaxy Tab A8. Skærmopløsningen på 1920 x 1200 er er fin nok, og alt fremstår klart på skærmen på denne Android Tablet. Designet er rigtig pænt, og Galaxy Tab A8 ligger rigtig godt i hånden takket være designet til trods for vægten på 508 gram. Den er udstyret med en lynhurtg Octa-core processor, som klarer opgaverne. Som en smart detalje kan du både tjekke din Facebook og kalenderen på samme tid med Multi Windows. Google Play er en App Store med over 1 millioner apps. Batterilevetiden ligger omkring 9 timer, hvilket er ganske fornuftigt i denne prisklasse. 

Apple iPad - 10.2"

Apples 9. generations af iPad er toptrimmet med en vægt på kun 487 gram. Designet er lækkert og stilfuldt med en bagside i ren aluminium. Selve opløsningen på den 10,2 tommer store Retina skærm med True Tone er 2160 x 1620. Brugerfladen er intuitiv og enkel med iOS, hvor alt det unødige er skåret bort. Der findes langt over 1 millioner apps i den tilknytterede App Store. Ydelsen er overbevisende med den hurtige A13 Bionic processor, som leverer varen selv under hård belastning. Batteritiden hører til i den bedste ende med over 10 timer efter et enkelt besøg i stikkontakten. 

Apple iPad Mini 6 - 8.3"

En tablet som du kan holde i en hånd, er hvad du får med iPad mini 6. Til trods for miniformatet med en Liquid Retina-skærm på 8.3 tommer og en vægt på kun 293 gram, så får du en tablet, som prefomer som den større iPad. Den lækre skærm byder også på en opløsning på 2266 x 1488, så detaljerne står knivskarpt. Den højtydende A15 Bionic processor giver fart over feltet, som sammen med iOS-styresystemet leverer en hurtig tablet-oplevelser. Den kompakte iPad er yndefuldt pakket ind i aluminium, der giver et high-end udtryk. App Storen er godt fyldt om med Apps både til underholdning og arbejde. Den lille iPad holder strøm i hele 10 timer, hvilket er ganske godt klaret. 

Det vigtigste for dig

Der er som tidligere nævnt meget stor forskel på priserne på de forskellige modeller af tablets, der findes på markedet i dag. Derfor kan det være en god idé at starte med at indsnævre dit budget. For det kan ikke betale sig, at du forelsker dig i en iPad til 17.000 kr. hvis du allerede har besluttet dig for, at du ikke vil spendere mere end 3.000 kr. i alt, når din tablet skal købes. 

Det næste, du bør overveje er, om du specifikke ønsker til, hvilke apps og systemer du gerne vil køre. Har du eksempelvis behov for at din nye tablet skal kunne arbejde sammen med din mobil, computer eller dit ur? Her kan det være, at det allerede giver sig selv, om du har behov for en tablet med iOS eller Android.

Herudover er vores råd, at du skal finde den tablet, som du tror, at du vil blive mest tilfreds med i længden. For smag og behov er individuelle, så det er kun dig, der kan træffe den endelige beslutning.