Er din gamle PC blevet langsom som et ondt år, så kan du gøre hurtig igen med en ny højtydende SSD-harddisk.

Om du har en bærbar med Windows 11, en MacBook eller måske en gammel maskine med Linux, så vil de alle få forbedret ydelsen ved at blive udstyret med en hurtig harddisk i form af en SSD.

SSD'er har været på markedet i flere år, og er efterhånden kommet ned i et prisleje, hvor vi alle sammen kan være med.

Hvad er SSD?

SSD harddiske, som står for Solid State Drive, er et lager, hvor man opbevarer sin digitale data. En SSD harddisk er langt hurtigere end en traditionel harddisk. Der er ikke er nogen skriver, der drejer rundt som i en traditionel HDD (Hard Disk Drive), og derudover er en SSD komplet lydløs under brug.

En SSD giver hurtig opstartstid

Opstartstiden på en bærbar med SSD-harddisk får et voldsomt boost, hvor der vil kunne opleves helt ned til 7 til 10 sekunder.

En SSD giver hurtig programafvikling

Den ekstreme hastighed, som en SSD tilfører, gør det meget hurtigere for programmerne at få data til og fra harddisken på en bærbar computer.

Det skal du være opmærksom på

Prisforskellen når du sammenligner en SSD-harddisk med en traditionel mekanisk harddisk er blevet udlignet. En SSD er dog stadigvæk lidt dyrere pr. GB sammenlignet med prisen pr. GB for en mekanisk harddisk. 

Flash-hukommelsen i en SSD har en begrænset levetid, da der kun kan skrives til hver celle så mange gange. Det har dog kun betydning i ekstreme tilfælde, hvor der eksempelvis er tale om en voldsom industriel udnyttelse.  

Hvem vælger du til at sætte en SSD i din bærbar

Er du lidt fiks på fingrene og har det rette værktøj, så kan du selv sætte en SSD-harddisk i din bærbar, og der findes et hav af gode vejledninger på nettet og YouTube. 

Hvis du ikke er gør det selv-typen, så anbefaler vi dig, at du tager din bærbar under armen og slår et smut forbi din lokale computerforhandler, som har kompetencerne til at udføre selve "operationen". 

Vælger du denne løsning, så skal du sørge for at få et prisoverslag fra værkstedet, så du har et overblik over udgiften til at sætte en SSD i din bærbar. 

Skal du både afholde udgiften til selve SSD-harddisken og til at få en professionel til at sætte den i computeren, så skal du gøre op med dig selv, om det kan betale sig. 

Er din bærbar rigtig gammel eller godt slidt, så kan det være en fordel at smide pengene efter en helt ny bærbar allerede udstyret med SSD.