Microsoft går benhårdt efter skoler og uddannelsesinstitutioner og udfordrer Googles Chomebooks med den prisbillige Surface Laptop SE.

Er du ansvarlig for indkøb af skolecomputere, så har du sikkert allerede stiftet bekendtskab med Microsoft Surface Laptop SE, der er en billig skolebærbar med Windows 11 SE, som er en nedskaleret udgave af Windows 11.

Windows 11 SE er en cloud-first-udgave af Windows 11 designet til brug for elever, studerende og lærere på skoler og uddannelsesinstitutioner.

Vi kigger her på, om Surface Laptop SE er et reelt alternativ til en Chromebook til skolebrug, og hvilke fordele det kan rumme for lige netop jeres skole eller institution.

Hvad er formålet med Windows 11 SE?

Hovedformålet med Windows 11 SE er, at Microsoft ønsker, at tilbyde et dedikeret styresystem til PC'ere målrettet og skræddersyet behovet til uddannelsessektoren, der samtidig kan tage markedsandele fra Chrome fra Google, der er udbredt og populært på skoler og uddannelsesinsitutioner.

Microsoft ønsker i praksis at tilbyde en nedskaleret udgave af Windows 11, hvor minimumssystemkravene til at køre Windows 11 er sænket, så det er muligt at installere en udgave af Windows 11 på computere med langsommere hardware, som derfor også vil være billigere i indkøb for skoler og uddannelsesinstitutioner. Svaret fra Microsoft er altså Windows 11 SE.

Hvad er forskellene på Windows 11 og Windows 11 SE?

For det første kan Windows 11 SE køre på en langsom PC, hvilket Windows 11 ikke kan, da der stilles ret store systemkravene til hardwaren.

For det andet er Windows 11 SE en cloud-baseret udgave af Windows 11 med en lang række samarbejdsværktøjer og uddannelses-apps eksempelvis med en gratis medfølgende udgave af Office 365, som er målrettet skoler og uddannelsesinstitutioner, hvor det hele foregår i skyen.

Windows 11 SE er designet med fokus på skolearbejde og uddannelse, der samtidig får det optimale ud af hardwaren. Eleverne oplever en brugervenlig grænseflade og en uddannelse-menu af apps, mens IT-afdelingen får en bærbar hvor operativsystemet er forudkonfigureret til eleverne, og det er let af styre alle IT-enhederne via det medfølgende modul til fjernadministration. 

Windows 11 SE skal ikke vedligeholdes og opdateres af IT-afdelingen, da opdatering, vedligeholdelse og sikkerheden alt sammen er noget Microsoft står for på samme måde, som vi kender det fra Chromebooks.

Fordelene ved at vælge Surface Laptop SE som skolecomputer

Der er en lang række fordele ved at indkøbe Microsoft Surface Laptop SE med Windows 11 SE, som vi lister her:

 • Billig hardware kun $ 250
 • Godt tastatur
 • Solid byggekvalitet
 • Billig adgang Windows økosystemet
 • Enkel administrationsmodul
 • Hurtig at vedligeholde og opsætte
 • Let og enkel brugerflade
 • Flot og let bærbar
 • Nem reparation

Ulemperne ved at vælge Surface Laptop SE som skolecomputer

Der er en lang række fordele ved at indkøbe Microsoft Surface Laptop SE med Windows 11 SE, men der findes også en række ulemper som vi lister her:

 • Intel Celeron processoren er langsom
 • Tastaturet er modtageligt over for fedtede fingre
 • Batteriet varer muligvis ikke en hel skoledag
 • Højtaler placering af ikke optimal
 • Kan kun købes af kommuner og institutioner

Skal jeg købe en Surface Laptop SE til min skole?

Nu sidder du sikkert tilbage med spørgsmålet, om du skal indkøbe Surface Laptop SE med Windows 11 SE til jeres skoler? Der findes findes faktiske flere svar på det spørgsmål, da det afhænger af flere faktorer. 

Bruger jeres skoler i forvejen Windows platformen, så er det oplagt at satse på Surface Laptop SE, da Windows 11 SE ligner Windows 11, når det kommer til brugerfladen, så det vil ikke kræve nogen former for tilvænning at skulle skifte rundt. Derudover kan den enkelte skole spare rigtig meget tid og penge på hele administrationen af computerparken fra opsætning til den daglige vedligeholdelse, da det faktisk ikke krævet ret meget, og der til kommer Windows 11 SE med et rigtig smart og og enkelt administrationsmodul, som den IT-ansvarlige vil sætte pris på, da det er nemt og der spares tid. Sidst men ikke mindst, så er Surface Laptop SE en utrolig billig computer, så der kan spare rigtig mange penge på IT-indkøbsbudgettet, da enheden kun koster en femtedel af en normal Windows 11-bætbar til skolebrug.

Bruger jeres skoler i forvejen ikke Windows platformen men kører i stedet med Chrome fra Google, macOS fra Apple eller måske Linux, så skal der flere og grundige overvejelser til, før der kan træffes en beslutning, om der skal satses på Surface Laptop SE og Windows 11 SE-platformen.

Ja, der kan spare på indkøb af hardwaren i flere tilfælde, men disse penge ædes måske op af omskoling af lærere og elever, der skal lære at bruge en helt ny platform. Og dertil skal det også undersøges, om skolerne burger noget software, som måske slet ikke findes til Windows 11 SE. Så der er altså flere overvejelser, der skal tages i betragtning, hvis skolerne ikke benytter en Windows platform i dag, men der med ikke sagt, at der ikke kan være en god ide at skifte til Windows 11 SE, men det kræver bare lige lidt mere analyse og bearbejde før en beslutning vil kunne træffes.