Se vores tips til hvordan du får mest muligt ud af batteriet, og dermed øger din bils rækkevidde.

Udviklingen går stærkt, når det kommer til, hvor lang rækkevidde moderne elbiler har, og de fleste batteridrevne biler har i dag en rækkevidde på over 300 kilometer og kan med lethed dække hverdagens behov for kørsel.

Ture i elbilen over længere afstande kræver lidt mere planlægning, sund fornuft og økonomisering med batteriforbruget for at nå så langt som muligt på en enkelt opladning.

For at forøge rækkevidden, så er der ting, du kan vælge at gøre, når du oplader din elbil, og ting du kan vælge at gøre under kørslen.

Vi giver dig her nogle gode råd til, hvordan du kører længere på en opladning.

Råd 1: Genbrug energien hver gang du bremser

I elbiler har du den fordel, at du kan genindvinde energi, når du bremser bilen, hvilket også er kendt som regenerativ bremsning. I praksis sker der en konverterring af bilens bevægelsesenergi under bremsning tilbage til elektrisk energi via elmotoren og tilbage til batteriet. Teknikken er især rigtig effektiv under bykørsel, hvor der skal bremses meget, hvormed der faktisk sker opladning bilens batteri, så du kan køre lidt længere.

Råd 2: Din kørestil kan give længere rækkevidde

Pas på farten for hvis du kører fornuftigt og med en rimelig hastighed, kan du nemlig komme længere på en opladning af din elbil. For eldrevne biler koster høj fart uforholdsmæssigt meget på energikontoen, hvorfor du bør undgå at køre hurtigere end nødvendigt for maksimal effekt af batteriet. Rækkevidden påvirkes markant i den bedre retning, hvis du vælger af køre 110 km/t på motorvejen fremfor 130 km/t.

Et andet eksempel er bytrafik, hvor du med mange start og stop kan generere energi, hvor energigenvinding omdanner bevægelsesenergi til elektrisk energi og oplader batteriet, så snart du fjerner foden fra speederen. I bytrafik kan du altså lægge adskillige ekstra kilometer til den maksimale rækkevidde med energigenvinding.

Råd 3: Brug det indbyggede ECO-køreprogram til at spare på energien

De fleste moderne elbiler kommer med en såkaldt øko-knap i form af et ECO-køreprogram eller ECO-mode, som går ind og prioriterer rækkevidde over komfort og bilens køreegenskaber. I praksis sker der typisk det, at lige så snart, at du aktiverer øko-knappen, så bliver klimaanlægget og alle andre overflødige el-funktioner frakoblet, og accelerationen bliver langsommere til fordel for rækkevidden.

ECO-køreprogrammet er en af de funktioner, hvor du snildt kan forøge rækkevidden betydeligt, når du er på langfart i din elbil.

Råd 4: Udgå at køre lange ture om vinteren

Råddet som vi kommer med her, kan godt virke en anelse teoretisk funderet, men faktum er, at din elbils rækkevidde kan blive 20 til 30 procent kortere om vinteren, fordi bilen skal bruge mere energi til at holde kabinen og batteriet tempereret. 

Det har du mulighed for at tage højde for, inden du køber en elbil, ved at sikre dig en bil, der har ekstra batterikapacitet, så du ikke kommer til at mangle rækkevidde i koldt vejr.

Råd 5: Sørg for at oplade elbilens batteri på den korrekte måde

Det er nærliggende og praktisk for de fleste ejere af en elbil at oplade elbilen med lynlader og gerne til 100 procent hver gang. Det sparer tid, og batteriet bliver ladet fuldt op og opnår dermed maksimal rækkevidde hver gang. I teorien lyder det jo godt og optimalt men faktum er, at det nedsætter et batteris effekt og levetid på sigt at blive opladet med en lynlader ofte, da det er utrolig hårdt for batteriet at skulle oplades alt for hurtigt. Det kan gå ind imellem, men hver gang, så er det altså ikke godt for batteriet. Se vores bedste tips og tricks til opladning af din elbil.

I praksis viser alle undersøgelser også, at et batteri, om det være sig til en smartphone eller en elbil, ikke har godt af at blive ladet fuldt op hver gang, hvorfor vi også eksempelvis i dag ser mange nye bærbare med Windows 11, der via strømstyringen er sat til at stoppe med at oplade ved 80 procent for at beskytte batteriet og giver det en længere levetid. Alt taler for, at du som elbilsejer trækker stikket ved de 80 procent, da du her opnår det bedste resultat.

Undgår du alt for mange lynopladninger af batteriet og lader være med at oplade batteriet til 100 procent hver gang, så får du altså et sundere batteri, der kommer til at give en bedre ydelse og dermed en længere rækkevidde set over tid, når du skal køre lange men også korte ture i din elbil. Læs hvordan du finder det bedste abonnement på en ladeboks til elbil.

Går du med tanker om, at købe en ny elbil, så læs hvordan du kan finansiere en elbil her. Herefter kan du også med fordel læse vores guide til køb af elbil.