Samsung demonstrerer endnu en gang, at A-serien byder på meget mobil for pengene med Galaxy A42 5G, som har fået større skærm og 5G.

Plusser

  • Krystalklar Super AMOLED skærm
  • Lang batteritid
  • Fornuftigt kamera
  • 5G
  • Prisen

Minusser

  • Langsom opladning
  • Er blevet stor
  • Lavet af plastik

Samlet bedømmelse

Samsung Galaxy A42 5G er en mobilpakke, som vil dække de fleste menneskers behov for en god smartphone. Lang batteritid, lynhurtig 5G og prisen er i sig selv nok til at købe mobilen. Mobilen har fået vokseværk, og væk er den kompakte fornemmelse, som vi husker fra Galaxy A40 og A41, hvilket er en ulempe, hvis du er til kompakte mobiler.

Specifikationer for Galaxy A42 5G

  • Skærm: 6.6", 720 x 1600 pixels, 266 ppi, 20:9 ratio
  • Bagkamera: 48 MP, f/1.8, 8 MP, f/2.2, 5 MP, f/2.4, 5 MP, f/2.4
  • Frontkamera: 20 MP, f/2.2
  • Processor: Qualcomm SM7225 Snapdragon 750G
  • Hukommelse: 4GB
  • Intern lager: 128GB
  • SD-kort: op til 1TB
  • Batteri: 5.000 mAh, 15W hurtig opladning
  • Dimensioner: 164.4 x 75.9 x 8.6 mm, 193 gram
  • Øvrigt: Fingeraftrykslæser i display, Ansigtsgenkendelse, NFC og Samsung Pay.

Du kan læse vores samlede test og anmeldelse af Samsung Galaxy A42 5G med en vejledende udsalgspris på 2.699,00 kroner her.

Unboxing

Mobilen kommer i en kasse som udover Galaxy A42 5G indeholder en lander med stik til 230V samt en lille brugervejledning. Der medfølger ikke et cover som ekstra tilbehør til at beskytte mobilen, og ledningen til opladeren er ekstrem kort, hvilket er irriterende i praksis, når vi skal oplade mobilen.

Opsætning

Mobilen er opladet 8 procent, da vi modtager den, så vi tilslutter enheden til den medfølgende hurtiglader, og lader den op til 100 procent på cirka 1 timer og 40 minutter. Om man i praksis kan kalde det hurtigopladning, er nok ikke helt præcist, men vi kan konstatere, at det taget sin tid at oplade det store batteri. Opsætningen klarer vi herefter på ganske få minutter, efter vi har indtastet vores Gmail og sagt ja til hvilke apps, vi vil installere, og hvilke informationer vi vil dele med Google og Samsung.

Praktisk design

Designet er praktisk ingen tvivl om det. Og uden at genere nogen, kan man godt tillade sig at kalde materialevalget beskedent. Mobilen er fremstillet i hård plastik, der ikke gør det store væsen af sig. 

Galaxy A42 5G - Design

Bagsiden på mobilen i plastik skifer farvenuance alt efter hvordan lyset rammer overfladen. Samsung har udstyret den med en stor 6,6″ Super Amoled-skærm og en opløsning på 720 x 1620, hvilket lige er til den lave side, og derfor også kun resulterer i en pixeltæthed på 266 ppi. Til sammenligning så har Redmi Note 10 5G en skærm på 6,5" med en opløsning på 1.080 x 2.400, hvilket resulterer i en pixeltæthed på hele 405 ppi. Det mest overaskende med skærmen på Galaxy A42 5G er at det faktisk ikke har den store betydning i praksis, da alle detaljer står krystalklart på displayet. Når der skrues fuldt op for lysstyrken, så er displayet også meget tydeligt i solskin, hvilket er godt gjort af Samsung, da mange andre mobiler kommer til kort, når der skal ses detaljer i fuld solskin på skærmen. En lille sidegevinst ved den lille opløsning på skærmen er, at det mobilen derfor sluger væsentlig mindre strøm. 

Brugerfladen

Vores testeksemplar fra Samsung kommer med Android, men vil kunne opdateres til Android, tilsat Samsungs egen One UI 3.1-brugerflade, som slet ikke er så enerverende som tidligere. Det hele kører som smurt, og vi oplever ikke at mobilen hænger eller mangler kræfter til at udføre opgaverne, når vi skal lave et opkald eller surfe på internettet.   

Galaxy A42 5G - Brugerflade

Som de fleste andre mobiler med Snapdragon 750G-processor, så er Galaxy A42 5G hurtig til at vågne op fra sleep mode, og apps åbner hurtigt. Hukommelsen på 4GB RAM levner også plads nok til at swifte mellem et par apps uden at vi bemærker, at de genindlæses. Dog skal du ikke begive dig dig ud i alt for mange store opgaver på samme tid, da du vil opleve, at mobilen kan opleves sløv i betrækket.

Galaxy A42 5G - Online

Mobilen er kvik, når vi er online og besøger forskellige hjemmesider på internettet, og vi oplever ikke en eneste gang, at mobilen hænger eller at sløv i betrækket til at surfe på nettet, som vi gør med Google Chrome. Mobilen henter og installerer apps fra Google Play ganske fornuftigt, dog oplever vi et par gange, at mobilen hænger, når vi forsøger at installere to apps ad gangen. Mobilen er ikke fyldt med bloatware og ligegyldige apps, som lægger beslag på kræfterne. I forbindelse med opsætningen af mobilen, bliver vi præsenteret for en række apps, som man kan vælge at kalde eller ikke kalde bloatware. Her siger vi ganske enkelt nej tak til at installere disse apps, som i tidligere tider blev installeret direkte på mobilen.

Måling af kraftoverskud 

Vi tjekker kræfterne i vores testeksemplar af Galaxy A42 5G med Geekbench, og her kommer vores testeksemplar overraskende ud med en særdeles lav Geekbench Score. Vi tester derfor mobilen en ekstra gang, men kommer til stort set samme resultat igen.

Galaxy A42 5G - OpenCL Score1

Galaxy A42 5G - OpenCL Score2

Den første test giver en Geekbench OpenCL Score på 700, og den efterfølgende anden test giver en Geekbench OpenCL Score på 777.  Andre medier har udført de samme tests på Galaxy A42 5G med et resultat og en Geekbench OpenCl Score på 1.200 og opefter. I praksis oplever vi, at mobilens kraftoverskud ligger langt over vores egen måling.

Galaxy A42 5G - Core Score

Galaxy A42 5G kommer ud med en Single-Core Score på 655 og en Multi-Core Score på 1.834, hvilket matcher fint med, hvad andre medier har testet mobilen til.

Til sammenligning så scorer Redmi Note 10 5G i vores test en OpenCL Score på 1.403 og en Single-Core Score på 552 og en Multi-Core Score på 1.693.  

Test af mobilen under Gaming 

Vi installerer og spiller Minecraft og Call of Duty mobile på mobilen, og kommer frem til nogle konklusioner, som bekræfter, at kraftoverskuddet er tilstede - også under Gaming. Call of Duty mobile spilles på ydeevnen "Very High" hvilket er niveauet lige under "Max". Minecraft Pocket Edition spilles på 12 chunks, hvilket er en af de vigtige max indstillinger i spillet.

Galaxy A42 - COD Mobile

Galaxy A42 5G - Minecraft Pocket Edition

Vi spiller Minecraft Pocket Edition i 2 timer og savner ikke kraftoverskud, dog oplever vi, at mobilen selv ændrer i lys- og lydstyrken. Mobilen er en lille smule glat at holde ved, når er spilles, og den bliver en smule varm 1 1/2 time inde i spillet. De 2 timers spil aflader batteriet med 9 procent.

Vi spiller Call of Duty Mobile i 1 time, og savner heller ikke her kraftoverskud. Detaljerne på skærmen er rigtig flotte og tydelige i spillet, og vi oplever, at vi let kommer til at dække for højtaleren med hånden, når vi spiller spillet. Mobilen bliver også i dette spil en smule varm at holde ved. Batteriet aflades med 1 procent, efter vi har spillet i en time.

Batteriet leverer topydelse

Vi vælger lige her at knytte et par kommentarer til batteriet i Galaxy A45 5G. Det indbyggede batteri i mobilen er på 5.000 mAh, hvilket efterhånden er standard i mellemklassen, hvor også Redmi Note 10 5G er udstyret med et batteri på samme antal mAh. Vi har tidligere testet topmobilen Surface Duo, som til sammenligning kun er udstyret med et batteri på 3.577 mAh. Batteriydelsen i vores testeksemplar er ganske enkelt fremragende, og du vil snildt kunne klare dig igennem 2 hele dage ved moderat brug uden at skulle oplade enheden. Batteritiden opvejer lidt, at det ikke er så hurtigt at oplade mobilen, da du ikke har behov for det så ofte alligevel.

Antenne, højtaler, mikrofon og samtalekvalitet

Vi tekster efterhånden en hel del mere end vi snakke i telefon, hvorfor vi dog alligevel vil knytte nogle kommentarer til den del i vores test og anmeldelse. Vi foretager taleopkald med en god forbindelse, og højtaleren fungerer fint, ikke stereo, og via mikrofonen kan modparten høre os klar og tydeligt. Vi foretager også et videoopkald, hvor kvaliteten af frontkameraet er rigtigt godt med nogle klarer og tydelige videobilleder på skærmen. Mono højtaleren er lidt sløj, når der skal ses filme eller lyttes til musik på Spotify, hvorfor du med fordel kan supplere op med et par lækre og velspillende hovedtelefoner, da der ikke følger nogen med til mobilen.

Kameraerne leverer indenfor prisklassen

Mobilen fra Samsung er udstyret med hele 4 kameraer på bagsiden. Et hovedkamera på 48 megapixel, Et vidvinkelkamera på 8 megapixel til at tage landskabsbilleder med. Et makrokamera på 5 megapixel til at tage nærbilleder med. Et dybdekamera å¨5 megapixel til at tage billeder med sløret baggrund. Desværre har Samsung fravalgt optisk zoom, hvilket er en skam for den funktion, mangler vi, når vi tager billeder med mobilen. Billederne er ikke på niveau med dyrere mobiler, men generelt synes vi, at billedresultaterne i kvalitet er på niveau med andre mobiler i samme prisklasse.

Billede 1: På afstand


Billede 2: Tæt på

Billede 3: Sløret baggrund

Billede 4: Selfie-kamera

Billede 5: Indendørs mørkt u/fotolys

Billede 6: Indendørs mørkt m/fotolys

Billederne taget med hovedkameraet er pæne og rige på detaljer, og fremstår generelt skarpe. Kontrasten er høj, støjen er lav, og det dynamiske område er godt uden dog helt at brilliere. Selfie-kameraet er godt uden dog helt at være i toppen. Fotolyset lyser billederne godt op, når det er aktiveret, uden at blænde objektet. Vi anbefaler, at du bagefter at du har taget dit billede nedskalerer antallet af megapixel på hovedkameraet fra 48 megapixel til 12 megapixel, da det efter vores mening giver et flottere resultat med bedre detaljer. Farverne er lidt varme på motiverne, hvilket dog ikke ødelægger det samlede indtryk af, at alle kameraerne leverer indenfor rammen i prisklassen. Du kan købe Samsung Galaxy A42 5G hos Samsung her!


Alternativer til Samsung Galaxy A42 5G

Der findes en række alternativer til Samsung Galaxy A42 5G, hvor Redmi Note 10 5G fra Xiaomi efter vores mening er værd, at tage et nærmere kig på med et prisskilt omkring 1.500 kroner uden abonnement. Mobilen har et godt kamera, god batteritid, samme processor og kommer også med 5G. Samsung Galaxy A52 5G er også en mulighed med et prisskilt omkring 2.500 kroner uden abonnement med et sublim kamera, fremragende skærm og muligheden for at optage 4K-video. Hvis det kniber lidt med pengene, så er det lille batterimonster Samsung Galaxy A12 et kig værd, da mobilen også har et godt kamera.

Hvis du mangler inspiration, så kan du vælge at læse vores Test af 5G-mobiler i mellemklassen her!

Tak til Samsung

Vi vil gerne takke Samsung for at stille et testeksemplar til rådighed for brug i vores anmeldelse. Samsung er producent og forhandler af Mobiler, TV & AV, Produktet til Hjemmet, Hvidevarer, Computere, Displays og Smart Home. Du kan bestille dit produkt online på Samsungs hjemmeside eller hos en af de tilknyttede forhandlere online og i fysiske butikker.