Vi anmelder som det første medie i Danmark Surface Duo fra Microsoft, der er fyldt med en masse lækkerier og et massivt prisskilt.

Det er vel ingen overdrivelse, at sige at Surface Duo har været lang tid om at komme til Danmark. Nu er den endelig landet og kan købes i en lang række danske netbutikker med en startpris på 11.500 kroner for den mindste model.

Vi har længe gået og glædet os til at skulle anmelde Microsofts første mobil siden Windows Phone blev lagt i graven for nogle år siden. Hvis du vil vide mere om den nye Surface Duo 2, så kan du læse mere her!

Surface Duo: Hvad er der i kassen?

Vi starter med at åbne kassen, som indeholder selve enheden, en lader og en todelt bumper til at beskytte selve mobilen. Derudover er det en vejledning med i kassen, som vi dog ikke vil bruge tid på.

Surface Duo: De første indtryk

Det første vi bemærker, efter vi har udpakket Surface Duo, og efterfølgende sidder med enheden i hånden er, hvor let enheden er. Til trods for at den består af to skærme er Surface Duo utrolig tynd, og faktisk er den under 5 millimeter tyk, hvilket er ganske imponerende. Når vi betragter enheden, så kommer vi til at tænke på Nokia Communicator grundet formfaktoren, der havde sin storhedstid fra 1996 til 2007. Det nærmeste vi kan beskrive Surface Duo som er ikke en mobil, som vi kender det i traditionel forstand, men nærmere en lille mini bærbar på grund af formfaktoren, der i stedet for Windows er udstyret med Android. Når alt kommer til alt, så er Surface Duo en rigtig flot designet mobil, som er i samme designklasse som iPhone 12 og ditto byggekvalitet.


Surface Duo: Grundlæggende telefonegenskaber

Vi isætter et fysisk simkort (Surface Duo understøtter også eSIM), og er nu klar til at gå videre med vores anmeldelse. Det virker lidt gammeldags at starte ud med at kigge på telefonegenskaberne, når der skal anmeldes en ny smartphone, ikke desto mindre er det vi vil gøre her. Begrundelsen er ganske enkel, da du som bruger godt kan frygte at en smartphone som Surface Duo ikke vil kunne bruges som en normal mobil til at ringe med på grund af formfaktoren og de to skærme. Hvis vi starter med samtalekvaliteten, så er den rigtig fin, og formfaktoren volder ikke det store besvær, når enheden er klappet sammen fungerer den som en almindelig mobil. Surface Duo er hverken tung eller klodset under brug, som en almindelig mobil. Den fungerer grundlæggende rigtig godt som mobil til samtaler og sende SMS på.

Surface Duo: Et kig på de to skærme

Skærmen er på 5.6 tommer, når Surface Duo er klappet sammen til en almindelig smartphone. Udfoldet så er skærmarealet på hele 8.1 tommer altså på størrelse med den første generation iPad fra Apple for lige at illustrere måleforholdet. Flere mobilproducenter forsøger sig for tiden med mobiler med dobbelt skærme blot for at nævne nogle Samsung Fold og Motorola Razr. Resultaterne har været mere eller mindre heldige alt efter, hvem du spørger. Microsoft Duo er et frisk pust i klassen, da vi tydeligt mærker, at enheden ikke fremstillet af en traditionel mobilproducent, hvilket vi mærker på de produktive egenskaber. Dem vender vi tilbage til senere. Skærmopløsningen er 1.350 x 1.800 pixel klappet sammen og 1.800 x 2.700 udfoldet. Skærmen er med klare og tydelige farver og en fornuftig kontrast. Den er let at læse tekst og se film på selv i direkte lys. Når alt er sagt, så får du en flot skærm som du vil blive tilfreds med, men du må dog ikke skrue forventningerne op efter en skærmkvalitet på niveau med iPhone 12, for der er vi ikke helt. Surface duo ligger lige niveauet under, hvilket ikke er skidt, da iPhone 12 har en absurd flot skærm.


Surface Duo: Et kamera til det hele

Surface Duo består af et enkelt kamera. Og når vi skriver et kamera, så mener vi et kamera. Det indbyggede kamera fungerer både som primært kamera og selfiekamera, alt efter som enheden er foldetud eller ej. Kameraet er på 11 megapixels og kan optage 4K-video. Vi kan lige så godt sige det med det samme, at kameraet på Surface Duo er det absolut svageste led. Du kommer ikke til at vinde nogen fotokonkurrencer med kameraet på Surface Duo. Det tager hæderlige billeder og portrætbilleder kan lige gå an. Foto er ikke en spidskompetence, så hvis du er en ivrig fotograf, og skal bruge billederne til professionelt brug, så er det nok ikke Surface Duo-kameraet, du skal benytte som primært kamera. Kameraet leverer hæderlige billeder, men hverken mere eller mindre, Og vi er milevidt fra iPhone 12 og Samsung S21 - og vi mener milevidt. Reddes hvad reddes kan i PhotoShop, men helt godt bliver det aldrig. 

Kameraets force skal vi finde i muligheden for videosamtaler i Zoom og Teams, hvor det bare fungerer sublimt. Det er samtidig en fed detalje, at du kan placere Surface Duo på samme måde, som en bærbar, så du ikke behøver holde den i hånden, når skal foretages videosamtaler.

Surface Duo: Sidste års hardware

Vores testeksemplar har 6GB hukommelse, 128GB lagerplads og ikke den nyeste Snapdragon processor fra Qualcomm samt en sidemonteret fingeraftrykslæser. Det virker som om, at Microsoft har haft Surface Duo så længe i støbeskeen, at de har glemt at opdatere hardwaren til det sidste nye. På lydsiden fungerer det rigtig fint, dog skal du ikke forvente at sidde med en dyr højtaler fra Sonos mellem hænderne. Samtidig er det os en gåde, hvorfor Microsoft vælger at skippe NFC og har fravalgt 5G. De enkeltstående komponenter, som Microsoft har brugt i Surface duo, er ikke imponerende, da der er tale om sidste års hardware. Men, en ting er jo hvordan noget fremstår på papiret. I praksis er historien en hel anden med Surface Duo, som bare kører velsmurt, da det er lykkes Microsoft på bedste vis at afstemme hardwaren med styresystemet, p.t. Android 10. 

Vi henviser til Microsofts hjemmeside for de specifikke specifikationer. 

Surface Duo: Succesfuld satsning på produktivitet

Indtil videre er det åbenlyst, at Surface Duo ikke skal indkøbes på grund af hardwaren, det er vist ikke til at skjule. Enheden tager stikket hjem, hvis du er på udkig efter en mobil, der skal øge din daglige produktivitet betydeligt. Det er åbenlyst, at Microsoft har haft et skarp øje på de eksisterende Surface-enheder i produktporteføljen, da Surface Duo er blevet til. 


De to skærme giver brugeren mulighed for at arbejde med "Multiple Modes", hvor det er muligt at arbejde med to Apps på samme tid på den 8.1 tommer store skærm. I praksis prøver vi at have mail og Word åbnet med en på hver af de to skærme, og her mærker vi virkelig at de to skærme kommer til sin ret, da det næsten er som som at arbejde på en bærbar. En Surface Duo vil let kunne erstatte en tablet og lejlighedsvis agere bærbar på farten. En ligeledes produktiv egenskab er "Drag and Drop across Screens", hvor det er muligt at samarbejde på tværs af de to skærme. En detalje som vi især må fremhæve er muligheden for at tage notater på tværs af de to skærmen, hvor vi virkelig kan udnytte det større skærmareal, som to skærme tilbyder. Igen må vi igen fremhæve muligheden for at have Surface Duo stående som en bærbar PC, når der skal føres videosamtaler i Zoom og Teams via kameraet, det fungerer simpelthen rasende godt i praksis, fremfor at skulle holde en mobil i hænderne.

I skrivende stund virker Surface Duo også sammen med "Min Telefon" på Windows 10, og derudover er Microsoft i gang med arbejde på at kunne tilbyde en række Apps udviklet til Surface Duo, som vil udnytte de to skærme.

Surface Duo: Samlet bedømmelse

Hvis du satser på produktivitet, når du handler mobil, så er der en fin sammenhæng mellem prisen, og det du får med Surface Duo. Satser du mere på højtydende hardware og et fremragende kamera, så kan du næsten kun blive skuffet, da Surface Duo ikke vil være det rette køb. Generelt synes vi, at Microsoft har landet en rigtig god mini bærbar med Surface Duo, og udvidet rammen for hvor produktiv, vi kan være på en mobil. Pengene er efter vores mening derfor givet rigtig godt ud, når vi betragter den samlede pakke med hovedvægten på de produktive egenskaber.